Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CEDO a anunţat că cele 27 de acţiuni vizând reforma foarte contestată a sistemului judiciar polonez vor fi examinate de urgenţă

CEDO

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a anunţat joi că cele 27 de acţiuni vizând reforma foarte contestată a sistemului judiciar polonez vor fi examinate de urgenţă, una dintre ele fiind încredinţată jurisdicţiei sale supreme, Marea Cameră, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Aceste acţiuni, precum şi cele care ar putea urma, vor fi tratate "cu prioritate (categoria 1)", respectiv nivelul "acordat cazurilor urgente", a anunţat CEDO într-un comunicat.

Printre cele 27 de acţiuni, unele susţin că Curtea constituţională nu ar fi "un tribunal stabilit de lege", iar celelalte pun la îndoială independenţa şi imparţialitatea Curţii supreme poloneze, contestând revocarea magistraţilor sau procedurile disciplinare angajate împotriva lor.

Într-una din aceste acţiuni, una dintre camerele CEDO a renunţat pe 9 februarie în favoarea Marii Camere, prezidată de preşedintele CEDO, Roberto Spano, a precizat instanţa internaţională cu sediul la Strasbourg.

Citește și: Maia Sandu i-a dat lovitura de grație lui Vladimir Plahotniuc

O astfel de decizie intervine de obicei atunci când o sesizare presupune "o acţiune gravă relativă la interpretarea" Convenţiei europene a drepturilor omului, reaminteşte CEDO.

Guvernul polonez a încercat să se opună, dar obiecţiile sale nu au fost luate în considerare, potrivit CEDO.

Marea Cameră urmează să examineze acest dosar "înainte de venirea verii", a informat CEDO. Dosarul se referă la demiterea unui magistrat din Consiliul naţional al magistraturii (CNM) polonez, în urma intrării în vigoare a reformei judiciare.

Aleşi până atunci de colegii lor, membrii CNM au fost înlocuiţi în 2018, înainte de finalul mandatului lor, de alţi magistraţi aleşi la rândul lor de camera inferioară a parlamentului polonez.

Reforma judiciară din Polonia, rezultatul mai multor legi votate în 2017 şi 2018, a fost efectuată de partidul conservator naţionalist Lege şi Justiţie, la putere în Polonia. Aceasta face şi obiectul unei dispute de lungă durată între Varşovia şi Comisia Europeană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.