Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CEDO a condamnat Polonia pentru că a încercat să 'reducă la tăcere' un judecător incomod

coe.int
Curtea Europeană a Drepturilor Omului CEDO

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat joi Polonia pentru că a încercat să ''reducă la tăcere'' un judecător care criticase deschis reforma justiţiei din această ţară, transmite AFP.

"Acumularea de măsuri" luate împotriva magistratului Waldemar Zurek "a urmărit să îl intimideze din cauza opiniilor pe care le exprimase în favoarea statului de drept şi a independenţei justiţiei", arată un comunicat al instanţei de la Strasbourg.

CEDO a afirmat că judecătorul avea "nu doar dreptul, ci şi obligaţia de a lua cuvântul pentru a apăra statul de drept şi independenţa justiţiei".

Zurek a fost judecător al tribunalului regional din Cracovia şi purtător de cuvânt al instanţei respective. În 2010 şi 2014, el a fost ales, respectiv reales membru al Consiliului Naţional al Magistraturii (CNM), instituţie unde a fost numit de asemenea purtător de cuvânt.

Ulterior - a reţinut CEDO - magistratul a devenit "unul din principalii detractori" ai reformei judiciare lansate în 2015 de partidul de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS), de orientare naţionalist-populistă. Zurek considera PiS "o ameninţare la adresa independenţei" justiţiei poloneze.

În 2018, mandatul judecătorului la CNM a încetat în baza unei legi din 2017 care prevedea că judecătorii membri ai Consiliului vor fi pe viitor desemnaţi de Dietă - camera inferioară a parlamentului polonez -, iar noii membri le vor lua locul celor aleşi conform reglementărilor anterioare.

Zurek a fost vizat şi de alte măsuri: control fiscal, anchetă a inspecţiei judiciare, proceduri disciplinare despre care afirmă că încă nu s-au încheiat. Toate - a consemnat CEDO - au fost luate de organe "controlate sau numite de executiv" şi au urmat unor declaraţii publice ale reclamantului prin care acesta a criticat legile şi politicile propuse de guvern în domeniul justiţiei.

CEDO a decis că autorităţile de la Varşovia au încălcat articolele 6.1 (referitor la dreptul de acces la justiţie) şi 10 (privind libertatea de exprimare) ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului. Ca urmare, Polonia a fost condamnată să îi plătească reclamantului 25.000 de euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.