Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CEDO: Autorităţile trebuie să reacţioneze imediat la acuzaţiile de violenţă domestică

CEDO

Autorităţile unei ţări trebuie să reacţioneze rapid la acuzaţiile de violenţă domestică şi să evalueze dacă există "un risc real şi imediat pentru viaţa" victimelor, a insistat marţi Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), informează AFP.

CEDO a fost sesizată de o austriacă, bătută de soţul său, care a fost condamnat pentru lovire şi provocare de răni, precum şi pentru ameninţări grave, şi care a fost obligat să stea la distanţă de domiciliul conjugal. Bărbatul s-a prezentat într-o zi la şcoala copiilor săi, cerând să discute în privat cu fiul său, care a fost apoi găsit în subsolul şcolii, cu o rană de armă de foc la cap. Copilul a decedat două zile mai târziu la spital, iar bărbatul s-a sinucis în maşina sa, scrie Agerpres.ro.

"Autorităţile trebuie să reacţioneze imediat la acuzaţiile de violenţă domestică şi este nevoie de o promptitudine specială din partea lor în tratarea acestor cazuri", a explicat instanţa judiciară a Consiliului Europei într-un comunicat. "Ele trebuie să cerceteze dacă există un risc real şi imediat pentru viaţa victimei sau victimelor care au fost identificate şi pentru aceasta ele trebuie să facă o evaluare a riscului, care să fie autonomă, proactivă şi exhaustivă", a adăugat Marea Cameră, instanţa supremă a CEDO.

În cazul în care a fost identificat un risc, trebuie să fie luate "măsuri preventive (...), adecvate şi proporţionale", a subliniat Marea Cameră.

Aceasta a clarificat "principiile generale care trebuie aplicate în cazurile de violenţă domestică", în contextul cazului privind Austria, care, potrivit Curţii, nu şi-a încălcat obligaţiile. "În baza informaţiilor cunoscute de autorităţi în perioada când avea loc evenimentele, nimic nu indica faptul că exista un risc real şi imediat, şi cu atât mai puţin un risc mortal, că vor fi comise noi violenţe împotriva fiului reclamantei" în afara locuinţei unde bărbatul avea interdicţie să intre, au conchis în acest caz concret judecătorii Marii Camere, cu zece voturi contra şapte.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.