Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CEDO condamnă Grecia pentru tratamentul aplicat unor minori afgani

CEDO

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat joi Grecia pentru că a găzduit pe teritoriul său cinci minori afgani neînsoţiţi în condiţii inadecvate vârstei şi situaţiei lor, transmite AFP, relatează Agerpres.

Citește și: VIDEO Proteste VIOLENTE în SUA: cel puțin 24 de polițiști au fost răniți; doi reporteri au fost răniţi și ei

Potrivit judecătorilor Curţii de la Starsbourg, Grecia a încălcat articolele Convenţiei Europene a Drepturilor Omului care interzic tratamentele inumane sau degradante şi care garantează dreptul la libertate şi siguranţă.

Cei cinci minor afgani neînsoţiţi, cu vârste între 14 şi 17 ani, au intrat în Grecia în 2016, declarând că 'au fugit din Afganistan temându-se pentru viaţa lor, din cauza apartenenţei lor la minoritatea religioasă ismaili', arată CEDO, într-un comunicat.

În februarie 2016, unul din ei a fost plasat în secţia de poliţie din Polykastro, după o tentativă eşuată de a trece în Macedonia de Nord.

În aceeaşi perioadă, ceilalţi patru au fost internaţi timp de o lună în tabăra de migranţi de la Idomeni, situată la frontiera Greciei cu Macedonia de Nord.

În iulie acelaşi an, unul dintre minori a fost arestat în timp ce încerca să ajungă în Italia, apoi transferat, după o tentativă de sinucidere, la secţia de poliţie din Filiata.

Reclamanţii s-au plâns de condiţiile în care au stat în cele două secţii de poliţie, precum şi de cele din tabăra Idomeni.

CEDO a considerat că adolescenţii au fost supuşi unui 'tratament degradant' în secţiile de poliţie, arătând că 'detenţia în aceste locuri le poate provoca celor în cauză sentimente de izolare de lumea exterioară, cu consecinţe potenţial negative asupra bunăstării lor fizice şi morale'.

Totodată, autorităţile nu au răspuns 'obligaţiei de luare în grijă şi de protejare a reclamanţilor' în tabăra Idomeni.

În consecinţă, CEDO a condamnat statul grec să le acorde 4.000 de euro unuia dintre minori şi câte 6.000 de euro celorlalţi patru, precum şi să achite 1.500 de euro cheltuieli de judecată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.