Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CEDO, decizie cu efect în Parlamentul României: Ce se întâmplă cu 'superimunitatea' avocaţilor

CEDO

Într-o perioadă în care Parlamentul României este acuzat că vrea să ofere "superimunitate" avocaţilor", magistaţii de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) au decis că justiţia poate utiliza interceptări telefonice dintre un avocat şi clientul său pentru anchetarea avocatului.

Judecătorii CEDO au decis că secretul profesional al avocaţilor poate fi eludat, iar interceptările discuţiilor acestora pot fi folosite atunci când conţinutul stenogramelor „este de natură să stârnească suspiciunea participării chiar a avocatului la o infracţiune”. Magistraţii au precizat însă că este important „ca drepturile la apărare ale clientului să nu fie alterate, respectiv ca afirmaţiile sale transcrise să nu fie folosite împotriva sa în procedura al cărei obiect este”, informează adevarul.ro.

Vezi şi: Black Cube, răfuiala israelienilor în țara noastră! Suspiciuni rezonabile despre un serviciu secret

Iniţiatorii legii din Parlamentul României îşi doresc ca avocaţii să fie anunţaţi de judecător de îndată că împotriva lor s-a dispus măsura interceptării. Decizia CEDO ar putea afecta doar parţial soarta proiectului de lege, fiind vorba despre o excepţie de la "superimunitatea" avocaţilor francezi (despre care ministrul justiţiei, Raluca Prună, susţinea în mod eronat că nu există).

Cazul de la CEDO a fost dezbătut după ce doi avocaţi francezi, Jean-Pierre Versini-Campinchi şi Tania Crasnianski, au invocat o încălcare a secretului profesional în dosarul „Buffalo Grill”, un lanţ francez de restaurante suspectat că a importat carne de vită britanică în perioadă embargoului impus din cauza bolii vacii nebune. Cei doi avocaţi contestau folosirea de către justiţie a interceptărilor conversaţiilor cu clientul lor, preşedintele Buffalo Grill, Christian Picart. Sesizată, Curtea de Casaţie din Franţa a autorizat această abatere de la principiul confidenţialităţii discuţiilor între un acuzat şi apărătorul său, în condiţiile în care avocatul poate fi vinovat de o infracţiune, chiar şi străină anchetei în curs. CEDO a aprobat joi abordarea Curţii franceze de casaţie, stabilind că se poate eluda secretul profesional al avocaţilor atunci când conţinutul interceptărilor „este de natură să stârnească suspiciunea participării chiar a avocatului la o infracţiune”.

Vezi şi: ȘOC Cine este și cum arată UCIGAȘUL deputatei Jo Cox / FOTO & VIDEO

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.