Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CEDO investighează trei cazuri legate de independenţa Curţii Supreme din Polonia

CEDO

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a comunicat Varşoviei solicitările depuse de doi judecători şi o avocată care acuză Curtea Supremă din Polonia de lipsă de independenţă, noi recursuri împotriva reformelor derulate de conservatorii aflaţi la putere, informează AFP.

CEDO a cerut la 5 iunie guvernului polonez să îi furnizeze observaţiile sale asupra celor trei cereri, introduse în august, septembrie şi octombrie 2019, conform unui comunicat difuzat luni de instanţa de la Strasbourg, potrivit agerpres.ro.

Citește și: FABULOS După ce ZECI de mascați din CINCI județe au descins la Murgeni, romii au decis să se impace la stabor

Cei trei petiţionari sunt o avocată care a fost suspendată din funcţie timp de trei ani şi al cărei apel a fost respins de camera disciplinară a Curţii Supreme şi doi judecători care au aplicat pentru alte posturi şi care au înaintat recurs în faţa Curţii Supreme după decizia Consiliului Naţional al Magistraturii (CNM) de a nu îi recomanda pentru respectivele poziţii.

Toţi trei acuză faptul că cele două camere ale Curţii Supreme sunt constituite la recomandările CNM, organ constituţional menit a garanta independenţa judecătorilor, dar ai cărui membri nu mai sunt aleşi de judecători, ci de camera inferioară a parlamentului, în baza unei legi controversate din 2017.

Potrivit petiţionarilor, Curtea Supremă poloneză nu poate fi considerată, prin urmare, un tribunal independent şi imparţial.

Citește și: NEBUNIE în Vama Nădlac - Cozi KILOMETRICE, oamenii așteaptă cu ORELE să intre în țară

CEDO a fost deja sesizată în mai multe alte cazuri legate de reformele din sistemul judiciar polonez introduse în ultimii ani.

Promovate de conservatorii naţionalişti din Partidul Lege şi Justiţie (PiS) aflat la putere din 2016, aceste reforme au fost criticate atât în mediile judiciare poloneze, cât şi de către UE, care le reproşează că aduc atingere separării puterilor în stat.

În aprilie, Curtea de Justiţie a UE a dispus ca Polonia să suspende imediat activitatea camerei disciplinare a Curţii Supreme, fondată în 2017, din cauza unor suspiciuni de lipsă de independenţă.

Comisia Europeană a declanşat de asemenea în 2017 împotriva Poloniei aşa-numita procedură a Articolului 7 din Tratatul UE, un mecanism prevăzut în caz de "încălcare gravă" a statului de drept într-o ţară membră a blocului comunitar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.