Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cehia cere să se ţină cont şi de opiniile ţărilor est-europene

uniunea-europeana

Ministrul de externe ceh, Lubomir Zaoralek, l-a criticat pe preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, căruia îi reproşează că este puţin sensibil faţă de poziţiile exprimate de noile state membre ale Uniunii Europene, respectiv statele din estul Europei, relatează AFP.

'În trecut au existat probleme destul de dezagreabile între est şi vest, chiar unele rupturi păreau să apară. Şi nu l-am văzut niciodată pe preşedintele Comisiei Europene să vină în Europa de Est să vadă la faţa locului care este problema', a spus şeful diplomaţiei cehe într-o declaraţie acordată luni postului public de televiziune CT24, fără să precizeze la ce se referă, scrie agerpres.ro.

'În schimb, am auzit declaraţii care de fapt conduc la o agravare a situaţiei şi creează sentimentul că Estul este ceva straniu şi diferit', a continuat ministrul Lubomir Zaoralek. 'Sunt convins că rolul Comisiei Europene este să caute compromisuri în momentele de criză, nu să sporească tensiunile', a conchis el.

Declaraţiile sale survin în contextul dezaprobării de către statele est-europene a abordării privind o Uniune Europeană cu mai multe viteze. Cehia şi celelalte state ale Grupului de la Vişegrad (Polonia, Ungaria şi Slovacia) solicită un proiect consensual pentru reformarea blocului comunitar şi insistă pe menţinerea unităţii europene, dar şi pe consolidarea rolului statelor naţionale în luarea deciziilor la nivel european

Într-un interviu publicat tot luni de ziarul local Hospodarske Noviny, Lubomir Zaoralek, a respins apelurile venite de la Bruxelles ca toate cele 28 de state membre ale UE să accepte o parte din migranţii veniţi din afara blocului comunitar. El a criticat şi libertatea de circulaţie în interiorul blocului comunitar, despre care a sugerat că poate conduce la dezintegrarea UE, întrucât această libertate conduce la o imigraţie ce nu este întotdeauna acceptată de populaţia locală şi a dat în acest sens exemplul Brexitului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.