Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cehia majorează dobânda de politică monetară cu 25 de puncte de bază, pentru a ţine inflaţia sub control

Getty Images
Cehia

Cehia a decis miercuri să majoreze dobânda de bază, pentru prima dată de la începutul pandemiei de coronavirus, devenind a doua ţară din Uniunea Europeană care a luat măsuri pentru a evita riscul ca inflaţia să scape de sub control, transmite Bloomberg.

Banca Centrală a Cehiei a majorat dobânda de politică monetară cu 25 de puncte de bază până la 0,5%, în linie cu aşteptările analiştilor. Decizia comitetului de politică monetară de la Banca Centrală a Cehiei vine la o zi după ce Banca Naţională a Ungariei a decis şi ea să majoreze dobânda de referinţă pentru prima dată în ultimul deceniu pentru a limita cea mai puternică creştere a preţurilor din UE.

După ce la începutul pandemiei au redus dobânzile mai mult decât orice altă ţară din UE, în prezent oficialii de la Banca Centrală a Cehiei au adoptat o poziţie mai dură în dezbaterea referitoare la creşterea globală a inflaţiei. În timp ce unele din cele mai mari bănci ale lumii cred că acesta nu este decât un fenomen trecător, unele din băncile centrale din ţările est europene cred că este nevoie de un răspuns imediat, scrie Agerpres.ro.

În prezent, în Cehia inflaţia creşte în ritm accelerat în contextul unei pieţe a muncii care se confrunta cu o rată redusă a şomajului încă înainte de pandemie. Acum are loc şi o relansare a economiei pe măsură ce autorităţile au eliminat restricţiile, iar campania de vaccinare a făcut progrese.

Timp de aproape un an, prognozele Băncii Centrale a Cehiei arătau spre o creştere a costului creditului în 2021. Însă oficialii băncii centrale au avertizat în repetate rânduri că nu vor să pună în pericol o relansare fragilă printr-o înăsprire monetară prematură. Această atitudine prudentă a fost abandonată la reuniunea de politică monetară din luna mai, când au apreciat că riscul unei recesiuni prelungite provocate de pandemie s-au redus semnificativ.

Jaromir Sindel, economist la Citigroup Inc, susţine că cel mai probabil scenariu este o nouă majorare de dobândă în a doua jumătate a anului, urmată de alte trei majorări în 2022. "O a treia majorare în acest an este posibilă, dacă prognozele noastre privind o revenire a pieţei muncii mai puţin inflaţionistă şi o creştere mai lentă a inflaţiei de bază nu se vor materializa", spune Jaromir Sindel.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.