Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cehia marchează 31 de ani de la începutul Revoluţiei de Catifea printr-o ceremonie discretă

Getty Images
Cehia

Republica Cehă a marcat marţi cea de-a 31-a aniversare a Revoluţiei de Catifea printr-o ceremonie discretă, fără demonstraţii sau marşuri, din cauza restricţiilor impuse în contextul pandemiei de coronavirus, informează dpa, potrivit AGERPRES.

Premierul ceh Andrej Babis a depus o coroană de flori pe una dintre cele mai importante străzi din Praga, Narodni, care uneşte Oraşul Nou cu cel Vechi, pentru a marca sfârşitul a peste 40 de ani de regim comunist în 1989, în Cehia.

"Din nefericire, libertatea este în prezent limitată din cauza pandemiei de coronavirus, însă situaţia este desigur diferită", a declarat premierul de 66 de ani, amintind de restricţiile de călătorie în vigoare pe vremea regimului comunist.

În acelaşi timp, liderul mişcării de opoziţie "Un milion de momente pentru democraţie", Benjamin Roll, l-a acuzat într-un discurs online pe Babis că "fură guvernul".

Citește și: Avertisment din partea Rusiei: o versiune cu mutații a virsului SARS-CoV-2 atacă Siberia

În aceeaşi zi a anului trecut, 250.000 de oameni au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva guvernului şi a lui Babis, pe care mişcarea de opoziţie îl acuză de conflict de interese între afacerile şi activităţile lui politice.

Anul acesta, discursuri din partea mişcării "Un milion de momente pentru democraţie" au fost susţinute online din cauza restricţiilor privind adunările publice, menite să reducă răspândirea noului tip de coronavirus.

Revoluţia de Catifea a început cu o reprimare violentă a unui protest studenţesc paşnic, pe 17 noiembrie 1989, care a dus la demonstraţii în masă prodemocraţie ce s-au încheiat cu o schimbare de regim. Vaclav Havel, cunoscutul activist ceh în domeniul drepturilor omului, a fost numit o lună şi jumătate mai târziu preşedinte al fostei Cehoslovacii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.