Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cehia, Slovacia, Polonia şi Ungaria pun la punct Comisia Europeană: Refuză noile cote

rt.com
refugiati

Statele Grupului de la Vişegrad au reacţionat negativ după propunerile Comisiei Europene privind instituirea unor cote obligatorii permanente de refugiaţi şi sancţionarea cu amenzi a ţărilor care nu acceptă aceste cote, statele central-europene calificând iniţiativa executivului comunitar drept şantaj, neeuropeană, contrară realităţii sau o încălcare a drepturilor statelor Uniunii Europene, relatează agenţiile internaţionale de presă.

Comisia Europeană a propus miercuri instituirea unui sistem de cote de refugiaţi automate şi permanente pentru împărţirea între statele UE a tuturor solicitanţilor de azil care vor ajunge în Uniunea Europeană. Executivul comunitar a mai propus ca statele ce nu aplică acest sistem să fie sancţionate prin amenzi în cuantum de 250.000 de euro pentru fiecare migrant refuzat.

Citește și: Cum ar arăta Pământul dacă toată gheața s-ar topi / VIDEO

Propunerea 'este lipsită de sens, ea încalcă drepturile statelor membre ale UE', a reacţionat ministrul polonez de interne, Mariusz Blaszczak, într-o declaraţie dată presei la Praga, unde are loc o reuniune ministerială a statelor Grupului de la Vişegrad (Cehia, Slovacia, Polonia şi Ungaria), care şi-au exprimat în comun cu această ocazie opoziţia faţă de planul avansat de Comisia Europeană, scrie agerpres.ro.

La rândul său, şeful diplomaţiei ungare, Peter Szijjarto, a calificat drept 'şantaj' ideea Comisiei Europene de a sancţiona cu amenzi statele care nu acceptă noile cote obligatorii de migranţi. Această propunere este 'inacceptabilă şi neeuropeană'. Şeful diplomaţiei ungare a avertizat că însuşi 'conceptul de cote este un eşec', amintind de cotele obligatorii adoptate în luna septembrie, prin care s-a decis împărţirea între statele UE a 160.000 de migranţi, dintre care până în prezent au fost redistribuiţi puţin mai mult de o mie, scrie agerpres.ro.

Citește și: Marian Vanghelie a fost dus, DE URGENȚĂ, la spital

La dificultatea aplicării cotelor decise în septembrie a făcut referire şi ministrul slovac de interne, Robert Kalinak. 'În condiţiile unor discuţii atât de sensibile, se pune pe masă o propunere care ne întoarce cu nouă luni în urmă şi care în anumite aspecte nu ţine cont de realitate', a subliniat oficialul slovac.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.