Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cei 32 de ruşi din grupul militar privat Wagner arestați în Belarus pentru acte de terorism

judecator justitie

Cei 32 de ruşi din grupul militar privat "Wagner", considerat a fi apropiat Kremlinului, arestaţi miercuri în Belarus, sunt suspectaţi de pregătirea "unor acte de terorism" în preajma alegerilor prezidenţiale din 9 august, au anunţat joi autorităţile belaruse, citate de AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.

"Persoanele arestate sunt suspectate de pregătirea unor acte de terorism pe teritoriul belarus", a declarat presei secretarul de stat al Consiliului Securităţii Naţionale, Andrei Ravkov, confirmând de altfel că alţi 170 de potenţiali suspecţi sunt căutaţi în continuare.

"Potrivit unor informaţii, ei erau circa 200, îi căutăm pe ceilalţi, dar sunt ca un ac într-un car cu fân", a adăugat el, la capătul unei reuniunii cu candidaţii la alegerile prezidenţiale şi cu reprezentanţii lor pentru a-i informa despre "ameninţări" care vizează ţara odată cu apropierea scrutinului.

Autoritarul preşedinte Aleksandr Lukaşenko candidează pentru al şaselea mandat, dar se confruntă cu o mobilizare neobişnuită în favoarea opoziţiei, în contextul represiunii împotriva manifestaţiilor şi arestării mai multor contracandidaţi proeminenţi.

Citește și: DOCUMENT integral - Hotărârea de Guvern cu noile restricții și măsuri anti-COVID

Potrivit unora dintre candidaţi, Ravkov a avertizat împotriva unor eventuale "provocări în cursul evenimentelor publice de masă" în legătură cu scrutinul.

Principala concurentă a lui Lukaşenko, Svetlana Tihanovskaia, a respins ideea de a-şi anula reuniunile de campanie, care atrag mulţimi nemaivăzute până în prezent în Belarus. Una dintre acestea este prevăzută să aibă loc joi seara la Minsk.

"Toate evenimentele noastre vor avea loc, măsurile de securitate vor fi totuşi întărite cu detectoare de metale", a spus ea.

"Responsabilitatea de a asigura securitatea revine statului", a mai spus Tihanovskaia.

Ambasadorul rus la Minsk a fost convocat în cursul după-amiezii la Ministerul de Externe belarus, potrivit media ruse. Moscova nu a comentat aceste arestări.

Aliate istoric, Rusia şi Belarus întreţin relaţii în continuare mai tensionate de la sfârşitul anului 2019, preşedintele Lukaşenko acuzând Moscova în special că vrea să-i reducă ţara la statutul de vasal şi să se amestece în scrutinul din 9 august.

Persoanele arestate miercuri ar fi, potrivit Minskului, membri ai grupului "Wagner", o structură reputată ca fiind apropiată Kremlinului şi suspectată de trimiterea unor mercenari în zone fierbinţi din străinătate, cum ar fi Ucraina, Libia sau Republica Centrafricană, cu care Moscova nu vrea să fie asociată în mod oficial.

Lukaşenko a acuzat de mai multe ori ţări străine, în special occidentale, că vor să "destabilizeze" situaţia în perspectiva alegerilor. La sfârşitul lunii iunie, el a acuzat Rusia şi Polonia de ingerinţe în alegerile prezidenţiale din 9 august.

De la sosirea sa la putere în 1994, nicio o opoziţie nu s-a putut dezvolta şi numeroşi lideri ai acesteia au fost încarceraţi.

Campania electorală actuală a fost electrizată de apariţia unor chipuri noi. Aleksandru Lukaşenko se confruntă în special cu Svetlana Tihanovskaia care şi-a înlocuit soţul, un video-blogger încarcerat în luna mai într-un moment în care câştiga popularitate.

Surse ruseşti citate joi de publicaţia Novaia Gazeta au lăsat să se înţeleagă că "mercenarii au intrat în Belarus în timp ce se îndreptau spre Africa din cauza unor probleme de logistică în contextul pandemiei de COVID-19". Jurnalistul militar rus Semion Pegov a declarat - potrivit presei ruse - că autorităţile din Belarus ştiau despre această escală a membrilor grupului Wagner pe teritoriul ţării lor în drum spre o destinaţie din Africa. Potrivit Radio Svoboda, mercenarii ruşi se îndreptau spre Sudan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.