Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cei şapte ocupanţi înarmaţi ai unui parc natural din SUA au fost ACHITAŢI

Mai mulţi manifestanţi înarmaţi care au ocupat un parc natural din Oregon, în vestul Statelor Unite, mai mult de o lună la începutul acestui an au fost achitaţi joi de un tribunal federal, relatează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

Cei şapte acuzaţi, printre care doi fraţi Amon şi Ryan Bundy, care au condus protestul, au fost judecaţi la tribunalul districtual din Portland pentru că au încercat "prin forţă şi intimidare" să oprească angajaţii federali să intre în parcul naţional Malheur.

Citeşte şi: Moscova: Militarii ruşi din Transnistria 'garantează' stabilitatea în R. Moldova pe ansamblu

Mai mulţi dintre ei au fost de asemenea acuzaţi de posesie de arme de foc şi doi pentru furt de bunuri guvernamentale.

Amon Bundy şi ceilalţi, inclusiv fratele său, au descris ocupaţia de 41 de zile a parcului Malheur National

Wildlife Refuge ca un act patriotic de nesupunere civilă. Procurorii au considerat că a fost un plan în afara legii pentru a confisca proprietatea federală prin forţă.

Acuzaţii riscau până la şase ani de închisoare pentru primul capăt de acuzare, cinci ani pentru deţinerea de arme de foc şi 10 ani pentru furtul proprietăţii guvernamentale.

Citeşte şi: Un avion NEIDENTIFICAT s-a prăbuşit în mare

Procuratura a apreciat că acest verdict, după o lună şi jumătate de proces, este "stupefiant", în timp ce susţinătorii ocupanţilor au strigat de bucurie aflând că au fost achitaţi, a relatat presa locală.

Guvernatorul de Oregon, Kate Brown, şi-a exprimat "dezamăgirea" după decizia juriului într-un mesaj pe Twitter.

"Ocuparea parcului Malheur de oameni veniţi din altă parte nu reflectă modul în care noi lucrăm în Oregon pentru a ne rezolva neînţelegerile", a adăugat ea.

Ocupaţia de 41 de zile a început la 2 ianuarie în parcul natural Malheur, situat într-o regiune rurală izolată din Oregon, înainte ca poliţia să evacueze locul la 11 februarie.

Grupul militant era compus în principal din fermieri şi foşti militari veniţi din alte state, care au cerut restituirea terenurilor federale "poporului" şi au denunţat condiţiile din ce în ce mai dure impuse crescătorilor de guvernul federal.

Citeşte şi: Morales condamnă 'lovitura de stat' din Venezuela

Unul dintre ei, purtătorul de cuvânt al manifestanţilor, Robert 'LaVoy' Finicum, a fost împuşcat mortal de poliţie care încerca să-l aresteze în timpul unui intervenţii la sfârşitul lunii ianuarie.

La sfârşitul ocupaţiei acestui parc, 26 de persoane au fost inculpate, 11 dintre ele ajungând la un acord amiabil cu procurorii înainte de a fi judecate. Acuzaţiile împotriva unuia dintre militanţi au fost abandonate, restul de şapte urmând a fi judecaţi în februarie.

Subiectul terenurilor deţinute de guvernul federal este sensibil în mai multe state din vestul SUA, unde guvernul este proprietarul majorităţii lor.

Citeşte şi: Mormantul lui Isus, deschis dupa sute de ani in cadrul unei restaurari/ VIDEO

Mulţi politicieni conservatori şi proprietari de ranch-uri consideră că aceste terenuri sunt prost gestionate şi ar trebui încredinţate statelor federale sau transformate în terenuri private.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.