DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Cel mai mare colind simultan din România are loc la Târgu Mureş: peste 700 de artiști vor participa

Episcopia de Bălți/Facebook
colinde ie costum popular

Cel mai mare colind simultan din România, la care vor participa peste 700 de artişti din judeţele Mureş, Sibiu, Harghita şi Covasna, va avea loc joi, 8 decembrie, în Piaţa Teatrului din municipiul Târgu Mureş, de la ora 16.

Evenimentul este organizat cu ocazia unor manifestări tradiţionale, "Florile dalbe, flori de măr" şi "Din bătrâni se povesteşte...", de Centrul Judeţean pentru Cultură Tradiţională şi Educaţie Artistică Mureş în parteneriat cu Asociaţia Culturală "Doruri Mureşene".

"Pentru acest an, ne-am propus ca împreună cu Costi Dumitru, preşedintele Asociaţiei culturale Doruri Mureşene, să organizăm acest mare festival de colinde în aer liber şi să reuşim să aducem aici, în municipiul Târgu Mureş, peste 700 de artişti amatori şi profesionişti din judeţul Mureş, dar şi din judeţele Sibiu şi Covasna (...) Reprezentând cea mai bogată şi mai diversificată formă de manifestare spirituală a colectivităţii satului, colindele stau mărturie a unor tradiţii culturale de o deosebită profunzime statornicite de veacuri pe pământul neamului nostru. De asemenea, obiceiurile tradiţionale de iarnă precum: turca, vergelul, berea, uratul şi altele constituie adevărate perle din zestrea spirituală a culturii populare. Colindele şi obiceiurile tradiţionale de iarnă s-au păstrat la loc de cinste în cultura şi sufletele românilor, astfel încât anul acesta festivalul va aduce în faţa publicului târgumureşean numeroşi colindători din judeţele Mureş, Covasna şi Sibiu, care vor aduce bogăţie sufletească prin intermediul frumoaselor colinde, bucurie şi atmosfera magică şi unică a Sărbătorilor de iarnă", a anunţat Centrul Judeţean pentru Cultură Tradiţională şi Educaţie Artistică Mureş, într-un comunicat de presă.

Preşedintele Asociaţiei Culturale "Doruri Mureşene", interpretul de muzică populară Costi Dumitru, a precizat, pentru AGERPRES, că şi-a dorit prin acest colind simultan să evidenţieze judeţul Mureş pe harta culturală a ţării.

"Asociaţia Culturală Doruri Mureşene a obişnuit deja mureşeni şi nu doar pe ei, cu evenimente culturale legate de nu doar de simboluri naţionale dar şi cu tradiţiile populare româneşti. De această dată, în Piaţa Teatrului din Târgu Mureş va fi, ca în fiecare an, un concert de colinde, cu invitaţi din toate zonele etnoculturale ale judeţului Mureş, dar şi din judeţele Harghita, Sibiu şi Covasna. Mai mult decât atât, în calitate de preşedinte la asociaţiei, mi-am dorit să punem Mureşul, cu ghilimele de rigoare, pe harta culturală a ţării şi vom crea cel mai mare colind simultan din România, cu peste 700 de colindători care, în acelaşi timp, vor aduce în faţa publicului un colind tradiţional românesc. Cei care vor colinda nu vor fi doar interpreţi de muzică populară sau grupuri folclorice tradiţionale consacrate. Am invitat de această dată, în primul rând, copiii din grădiniţele, şcolile şi liceele mureşene, de asemenea studenţi de la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţă şi Tehnologie Târgu Mureş şi, un aspect foarte important, am invitat toate confesiunile creştine să participe şi mi-au confirmat deja acest lucru, ceea ce mă bucură foarte mult. Practic îmi doresc ca acest eveniment să se constituie într-un cultural tradiţional", a declarat Costi Dumitru.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.