Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cel mai mare fake news din ultimele zile cu efect imediat pe burse

fake news, pentagon

O imagine cu un fum negru care ieșea de lângă o clădire cu aspect birocratic a fost răspândită luni dimineață pe rețelele de socializare. Se spunea că aceasta arată o explozie în apropierea Pentagonului (SUA).

Mesajele au provocat un scurt fior pe piața bursieră și au fost preluate rapid de agențiile de știri din afara SUA, înainte ca oficialii americani să intervină pentru a clarifica faptul că nicio explozie nu a avut loc de fapt și că fotografia era un fals.

Experții spun că imaginea virală avea semnele unui fals generat de inteligența artificială, iar popularitatea sa subliniază haosul cotidian pe care îl pot provoca aceste programe, acum din ce în ce mai sofisticate și mai ușor de accesat.

Iată o privire mai atentă asupra faptelor.

DECLARAȚIA: O imagine arată o explozie în apropierea Pentagonului.

FAPTELE: Poliția și pompierii din Arlington, Virginia (SUA), spun că imaginea nu este reală și că nu a avut loc niciun incident la sediul central al Departamentului american al Apărării.

În ciuda acestui fapt, imaginea și afirmația au fost răspândite de canale, inclusiv RT (companie media susținută de guvernul rus, cunoscută anterior sub numele de Russia Today). De asemenea, imaginea a fost distribuită pe scară largă în cercurile de investiții, inclusiv pe un cont purtând marca de verificare albastră caracteristică Twitter, care sugera în mod fals că este asociat cu Bloomberg News.

"Articole despre o explozie în apropierea Pentagonului din Washington DC", a scris agenția de știri de stat rusă într-un tweet, care a fost șters între timp, adresat celor peste trei milioane de urmăritori ai săi.

Efect pe bursă

Momentul în care a apărut imaginea falsă, care a părut să se răspândească pe scară largă imediat după ce bursa americană s-a deschis pentru tranzacționare la ora 9:30, a fost suficient pentru a provoca o undă în lumea investițiilor.

S&P 500 a scăzut pentru scurt timp cu un modest 0,3%, în timp ce conturile de social media și site-urile de investiții populare printre comercianții de o zi au repetat afirmațiile false.

Alte investiții s-au mișcat, de asemenea, în moduri care apar de obicei atunci când frica intră pe piață. Prețurile pentru obligațiunile de trezorerie americane și aurul, de exemplu, au început să urce pentru scurt timp, sugerând că investitorii căutau un loc mai sigur unde să-și parcheze banii.

Răspândirea rapidă a imaginii a determinat Departamentul de Pompieri al comitatului Arlington să apeleze la rețelele de socializare pentru a opri zvonurile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.