Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cel mai mare incendiu din Spania a provocat evacuarea a mii de oameni: Rezidenții și-au abandonat casele și animalele

incendiu

Primul incendiu major de vegetaţie produs în acest an în Spania a pârjolit peste 4.000 de hectare de pădure şi a forţat 1.700 de rezidenţi să-şi părăsească locuinţele situate în localităţi din regiunile Valencia şi Aragon, informează Reuters.

Rezidenţii au relatat că şi-au părăsit locuinţele şi au fost nevoiţi să-şi abandoneze animalele, scrie agerpres.ro.

''Groaznic, cum altfel aş putea să mă simt? Oraşul în care locuieşti arde, viaţa ta arde. Animalele noastre au rămas acolo şi nimeni nu ne poate oferi informaţii'', a declarat, pentru Reuters, Antonio Zarzoso, în vârstă de 24 de ani, care a fost nevoit să-şi evacueze locuinţa din Puebla de Arenoso.

Peste 500 de pompieri, asistaţi de 20 de aeronave şi elicoptere depuneau eforturi pentru a aduce sub control incendiul din apropierea localităţii Villanueva de Viver, care a forţat 1.500 de persoane să-şi părăsească locuinţele, au precizat sâmbătă serviciile de urgenţă.

Focarul s-a extins şi în regiunea Teruel din regiunea Aragon, unde 200 de persoane au fost evacuate, au precizat sâmbătă autorităţile.

În cele din urmă, pompierii au reuşit să oprească extinderea focului către alte regiuni.

''Pădurea din apropiere a fost afectată de incendiu şi nu ştim cu exactitate cum arată zona'', a declarat Montse Boronat, un rezident din Los Calpes.

Ximo Puig, preşedintele regiunii Valencia, le-a precizat reporterilor că flăcările au fost mai ''vorace'' din cauza temperaturilor asemănătoare celor din timpul verii, de circa 30 de grade Celsius.

Las Provincias, un ziar regional, a relatat că poliţia suspectează că incendiul ar fi fost declanşat de o scânteie produsă de o maşină folosită pentru strângerea vreascurilor.

Un purtător de cuvânt al Gărzii Civile Spaniole a spus că o investigaţia privind cauzele incendiului este în desfăşurare.

O iarnă deosebit de aridă în anumite regiuni din sudul Europei a stârnit temeri în legătură cu o posibilă repetare a incendiilor de vegetaţie devastatoare de anul trecut.

Condiţiile atmosferice vor fi mai aride şi mai calde decât în mod obişnuit primăvara aceasta de-a lungul coastei nord-estice a Mării Mediterane, sporind riscul incendiilor, a avertizat agenţia spaniolă de meteorologie AEMET săptămâna trecută.

Anul trecut, circa 785.000 de hectare au fost distruse în Europa, mai mult decât dublul mediei anuale din ultimii 16 ani, potrivit statisticilor Comisiei Europene.

În Spania, în 2022, 493 de incendii au distrus o suprafaţă record de 307.000 hectare de teren, potrivit Sistemului de informare privind incendii de pădure al Comisiei Europene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.