Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cel mai negru scenariu al Guvernului de la Chișinău: Sistarea completă a livrărilor de gaze de la 1 octombrie 2022

arcpublishing.com
Gazprom gaze

Deciziile luate joi, 15 septembrie, în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), prezidată de prim-ministrul Republicii Moldova,  Natalia Gavrilița, denotă că Guvernul de la Chișinău se pregătește de cele mai pesimiste scenarii de evoluție a relațiilor cu Gazprom: sistarea completă a livrărilor de gaze de la 1 octombrie 2022 sau reducerea cu 50% a livrărilor.

În prim plan a fost pusă obligarea SA Energocom de a procura în baza contractului-cadru EFET (Federația Europeană a Furnizorilor de Energie), iar Moldovagaz – să asigure livrarea și vânzarea către Energocom a 5 milioane metri cubi de gaze naturale, la prețul de 1.882,78 dolari pentru o mie de metri cubi, transmite Mold-street.com.

Energocom va putea cumpăra și vinde gaze

De asemenea, în contextul volatilității înalte a piețelor gazelor naturale regionale, Energocom va putea vinde și achiziționa gazele naturale prin negocieri directe sau prin bursele de mărfuri pe piețele țărilor părți ale Comunității Energetice, la cele mai convenabile prețuri.

Pentru majorarea capitalului social al Energocom, din contul modificării soldurilor de mijloace bănești la conturile bugetului de stat, vor fi alocați 200 de milioane de lei.

190.000 de tone de păcură pentru Termoelectrica

Dar cea mai importantă este decizia CSE de a obliga Termoelectrica să achiziționeze, prin negocieri directe, o cantitate de până la 190.000 de tone de păcură la un preț de 1.050-1.100 de dolari tona.

Aceasta semnifică necesitatea identificării unei sume de peste 200 de milioane de dolari sau circa 3,9 miliarde de lei.

Achiziția efectuată de Termoelectrica va fi scutită de plata taxei pe valoarea adăugată, a accizei și a taxei vamale, pe o perioadă ce nu va depăși 31 mai 2023. Totodată, conform deciziei CSE, până la 1 mai 2023, se scutește de plata accizei plasarea în regim vamal de import a păcurii clasificate la mai multe poziții tarifare.

Se prevede că, contractele de vânzare-cumpărare a păcurii vor fi semnate doar după aprobarea prealabilă în cadrul Consiliului societății, care este controlat de Guvern.

La finele lunii august 2022, Termoelectrica a demarat procedura de achiziție a 20.000 de tone de păcură, pentru a putea funcționa în perioada rece a anului, dar ofertele depuse până pe 6 septembrie nu au corespuns cerințelor, din varii motive: preț, condiții de livrare etc. Așa că s-a decis inițierea de negocieri directe.

Menționăm că în grupul de achiziție în calitate de observatori sunt reprezentanți și ai Centrului Național Anticorupție, ai Serviciului de Informații și Securitate și ai Procuraturii Generale.

Amintim că, la mijlocul lunii august 2022, Agenția Rezerve Materiale a Ministerului Afacerilor Interne a semnat un contract de achiziție a circa 15.000 de tone de păcură pentru rezerva de stat, cu firma Viomar Impex SRL.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.