Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cel puţin 127 de victime în Mozambic şi Zimbabwe, în urma ciclonului Idai

www.abcnews.go.com
uragan, furtuna

Cel puţin 127 de persoane şi-au pierdut viaţa în Zimbabwe şi în Mozambic în timpul trecerii ciclonului tropical Idai, iar multe altele au fost date dispărute duminică în aceste două state din sudul Africii, devastate de inundaţii şi de vânturi intense, informează AFP preluată de Agerpres.

Numărul persoanelor decedate în centrul Mozambic a crescut la 62, în timp ce în Zimbabwe autorităţile au anunţat 65 de morţi, în estul ţării.

Ministrul mozambican al Mediului, Celson Correia, a declarat pentru AFP de la Beira că "62 persoane au murit" în districtele Bera şi Dondo. "Vom avea cu siguranţă un bilanţ mai mare" după trecerea ciclonului care a lovit această ţară joi, înainte de a afecta Zimbabwe.

"Cred că este vorba de cea mai gravă catastrofă naturală care a lovit Mozambicul. Totul este distrus. Prioritatea noastră este să salvăm vieţi omeneşti", a declarat oficialul pe aeroportul din Beira, redeschis duminică după fusese închis din cauza ciclonului.

În Zimbabwe, salvatorii nu pot ajunge în zonele afectate de trecerea ciclonului, iar condiţiile meteo nefavorabile au împiedicat elicopterele militare să ajute victimele.

"Până în prezent, 65 de persoane şi-au pierdut viaţa", a declarat pentru AFP la telefon Joshua Sacco, un deputat din districtul Chimanimani (est) - cel mai afectat de dezastru. "Există probabil 150 - 200 de persoane dispărute", a adăugat el.

Majoritatea celor dispăruţi erau funcţionari într-un complex rezidenţial care a fost complet inundat.

Duminică, armata din Zimbabwe a ajutat la salvarea a circa 200 de elevi, cadre didactice şi angajaţi ai unei şcoli care rămăseseră blocaţi la Chimanimani. Grupul a trebuit să străbată drumurile pline de apă şi noroi pe o distanţă de 4 kilometri pentru a ajunge într-un loc sigur, potrivit unui fotograf AFP.

Trei sute de persoane din tabăra de refugiaţi Tongogara (sud-est) au fost afectate de ciclon, iar 49 de case au fost avariate.

De asemenea, vânturile puternice au rupt acoperişul închisorii din Masvingo (sud), potrivit postului de televiziune ZBC deţinut de stat.

Drumurile au devenit impracticabile, iar podurile au fost distruse de inundaţii, potrivit fotografului AFP.

Conform ONU, peste 100 de persoane sunt date dispărute în Zimbabwe şi circa 10.000 au fost afectate de ciclon.

Preşedintele Emmerson Mnangagwa a efectuat o vizită la Abu Dhabi unde a declarat stare de catastrofă naturală în Zimbabwe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.