Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cele mai avansate tehnici de medicină nucleară la SANADOR

spect-ct

Centrul Oncologic SANADOR oferă acces pacienților la investigații performante PET-CT, SPECT-CT și scintigrafie, funcționale în cadrul Departamentului de Medicină nucleară, cu remarcabile posibilități de aplicabilitate în multe categorii de patologii.

Medicina nucleară implică utilizarea izotopilor radioactivi (radiotrasori) sau substanțelor radiofarmaceutice ce conțin o moleculă activă transportoare și un izotop radioactiv cu scopul de a diagnostica sau trata diverse afecțiuni.

Mecanismul de acțiune al medicinei nucleare vizează investigarea modificărilor de metabolism și funcție a diverselor organe și sisteme de organe, contribuind astfel la stabilirea diagnosticului, prin concentrarea datelor medicale obținute și suprapunerea peste celelalte investigații efectuate.

Scintigrafia reprezintă o investigație imagistică de medicină nucleară, prin care se poate diagnostica o paletă generoasă de patologii din punct de vedere structural sau funcțional. Informațiile metabolice obținute prin scintigrafie le completează pe cele structurale tradiționale (RMN, CT) și contribuie la stabilirea tratamentului optim, monitorizarea leziunilor și evaluarea răspunsului la tratament în cazul pacienților oncologici.

Scintigrafia clasică facilitează vizualizarea unei imagini în două secțiuni, oferind analizarea prin prisma celor două dimensiuni a regiunii anatomice examinate. Instrumentele moderne, de tehnică avansată permit obținerea unui rezultat tridimensional, de tip SPECT (single photon emission tomography – tomografia computerizată prin emisia de foton unic). Echipamentul ultraperformant Siemens Symbia Intevo Bold, disponibil la Centrul Oncologic SANADOR, poate realiza o imagine de fuziune, ce reușește să suprapună imaginea volumetrică obținută prin tomografia de emisie (SPECT) peste imaginea obținută prin tomografia de transmisie (CT). Astfel, se poate vizualiza o hartă funcțională și structurală, facilitată de capacitatea echipamentului din SANADOR de a realiza SPECT-CT.

Prin efectuarea scintigrafiei se pot obține date medicale despre stadiul cancerului, prezența metastazelor, gradul de agresivitate al tumorii, corelat cu tipul de metabolism celular detectat. Astfel, investigația are rol în diagnosticarea precisă tumorală, cât și în monitorizarea evoluției cancerului sub tratament oncologic sau chirurgical. Așadar, scintigrafia este utilizată larg în identificarea unei multitudini de patologii, nu doar oncologice.

La SANADOR, pacienții pot efectua examinări scintigrafice de înaltă performanță: scintigrafie osoasă (una dintre cele mai frecvente tipuri de scintigrafii întâlnite în practica medicală), cerebrală, tiroidiană, paratiroidiană, miocardică, renală etc. De asemenea, scintigrafia poate suplimenta alte investigații imagistice, cu scopul de a obține o imagine certă a bolii și o localizare tumorală precisă. Important, acest tip de investigație se poate realiza și în contract cu CAS.

PET-CT este o investigație imagistică de înaltă precizie foarte utilă în diagnosticul cancerului, deoarece vizualizează funcționarea și metabolismul organelor și țesuturilor, iar celulele neoplazice sunt caracterizate tocmai prin metabolismul mult crescut în comparație cu celelalte celule.

PET-CT este o investigație de medicină nucleară care asociază tomografia cu emisie de pozitroni (PET) și tomografia computerizată (CT), oferind avantajul de a identifica caracteristicile bolii înaintea altor teste imagistice, față de care este superioară din punct de vedere diagnostic. Această scanare utilizează trasori radioactivi introduși în corp prin înghițire, injectare sau inhalare, care apoi se localizează în regiunile de maximă activitate metabolică.

Rolul PET-CT în diagnosticarea cancerelor este extrem de important, datorită informațiilor valoroase pe care această investigație le oferă: localizare tumorală precisă, identificarea răspândirii cancerului (metastaze), cuantificarea răspunsului terapeutic, evidențierea eventualelor recidive. Numeroase tumori solide pot fi vizualizate cu ajutorul investigației PET-CT: cancerul pulmonar, cancerul de sân, cancerul esofagian, cancerul de colon, cancerul de rect, cancerul pancreatic, cancerele ginecologice etc.

La Centrul Oncologic SANADOR, pacienții au acces la echipamentul PET-CT Siemens Biograph Horizon-3R, unic în România. Important, investigațiile pot fi realizate și în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Investigația PET-CT se efectuează în urma recomandării medicului oncolog.

Centrul Oncologic SANADOR oferă pacienților un cadru medical în care cazurile oncologice beneficiază de o analiză detaliată efectuată de comisia multidisciplinară (Tumor Board) la care iau parte medici cu experiență, din diferite arii medicale (Oncologie medicală, Radioterapie, Chirurgie oncologică, Medicină nucleară, Radiologie-imagistică medicală și alte specialități, în funcție de situație) care decid de comun acord pașii terapeutici potriviți pentru fiecare caz medical în parte.

Cazurile oncologice pot varia ca și complexitate, iar pentru a obține un răspuns terapeutic optim, este ideal ca pacientul să fie abordat în cadrul unei echipe medicale competente, să aibă acces la investigații performante și să urmeze cu încredere recomandărilor experților din domeniu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.