DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Cele mai mari 30 de economii ale lumii au alocat 4,8 trilioane de dolari pentru a sprijini politicile de mediu (raport PwC)

Bucureștiul
poluare Bucuresti

Rata de reducere a emisiilor de carbon la nivel global a ajuns la 2,5% în 2020, în creştere uşoară comparativ cu nivelul din 2019, de 2,4%, pe fondul reducerii cererii de energie din primul an marcat de pandemie, arată un raport PwC. Cele mai mari 30 de economii la nivel mondial au alocat 4,8 trilioane de dolari, însemnând aproape o treime din totalul sumelor pe care le-au lãsat în economie prin stimuli fiscali, anul trecut, pentru a sprijini politicile de mediu, informează News.ro.

"Rata de reducere a emisiilor de carbon la nivel global a ajuns la 2,5% în 2020, în creştere uşoarã comparativ cu nivelul din 2019, de 2,4%, pe fondul reducerii cererii de energie din primul an marcat de pandemie", aratã cel mai recent raport PwC Net Zero Economy Index.

Cu toate acestea, statele sunt încã departe de progresul necesar pentru limitarea creşterii temperaturii globale cu cel mult 1,5°C, aşa cum a fost convenit prin Acordul de la Paris.

”Cele mai mari 30 de economii la nivel mondial au alocat 4,8 trilioane de dolari, însemnând aproape o treime din totalul sumelor pe care le-au lãsat în economie prin stimuli fiscali, anul trecut, pentru a sprijini politicile de mediu, în principal prin mãsuri de eficienţã energeticã, cum ar fi soluţii de încãlzire cu energie verde a locuinţelor sau achiziţia de vehicule electrice. Astfel de investiţii pot oferi un impuls pe termen scurt economiei, oferind în acelaşi timp noi locuri de muncã, un acces mai larg la energie, creştere economicã, dar contribuie şi la reducerea emisiilor pe termen lung”, a declarat Dinu Bumbãcea, country managing partner, PwC România.

Indicele PwC aratã cã rata de decarbonare ar trebui sã ajungã la 12,9% anual, de peste cinci ori mai mare decât în 2020, astfel încât emisiile sã scadã la jumãtate pânã în 2030 şi sã ajungã la zero pânã în 2050.

Doar douã state la nivel mondial, Mexic şi Indonezia, au înregistrat rate de decarbonare de douã cifre, de 12,4% şi, respectiv, 10,6%, ca urmare a restricţiilor economice impuse de pandemie. Aceste rezultate sunt o situaţie izolatã, mai degrabã decât o dovadã a unei tendinţe pe termen mai lung, având în vedere cã ambele ţãri au anunţat în 2021 planuri de investiţii în producţia de combustibili fosili.

Cererea globalã de energie a scãzut cu 4,3% în 2020, ducând la o scãdere a emisiilor globale totale, însã estimãrile aratã o creştere cu 4,6% în 2021, condusã de pieţele emergente şi economiile în curs de dezvoltare.

"În timp ce impactul COVID-19 continuã sã fie resimţit în întreaga lume, multe ţãri au ridicat restricţiile ceea ce a dus la o revigorare atât de necesarã a activitãţii economice, dar şi o revenire a emisiilor", relevă raportul.

În ultimii zece ani, PwC Net Zero Economy Index a modelat datele privind creşterea economicã şi emisiile de CO2 legate de energie, în raport cu ratele necesare pentru atingerea obiectivelor Acordului de la Paris. Raportul urmãreşte modul în care economiile fac progrese în procesul de reducere a dependenţei dintre creşterea economicã şi cea emisiilor de carbon.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.