Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Centrul de Asistenţă Umanitară pentru Refugiaţi, deschis la Oradea - Mai multe instituţii ale statului şi ONG-uri au reprezentanţi care ajută refugiații

Inquam Photos - Octav Ganea
Inquam refugiati Isaccea

Autorităţile din Bihor au deschis, marţi, un Centrul de Asistenţă Umanitară pentru Refugiaţi în municipiul Oradea, în cadrul căruia reprezentanţi ai mai multor instituţii publice şi organizaţii neguvernamentale oferă sprijin şi consiliere refugiaţilor ucraineni, potrivit news.ro.

Centrul de Asistenţă Umanitară pentru Refugiaţi Bihor este amplasat pe strada Calea Aradului nr.87 din Oradea şi funcţionează non-stop sub coordonarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bihor.

„Centrul este astfel organizat încât să răspundă nevoilor imediate şi pe termen lung ale persoanelor care provin din zona conflictului armat din Ucraina, fiind organizate în acest scop puncte de informare şi asistenţă în diferite domenii de interes pentru refugiaţi: drepturile de care pot beneficia, informaţii juridice, încadrarea în muncă, consiliere psihologică, precum şi alte servicii specializate. De asemenea, în interiorul Centrului sunt amenajate spaţii pentru odihnă, pentru servit masa, pentru relaxare, loc de joacă pentru copii etc., refugiaţilor fiindu-le puse totodată la dispoziţie diferite produse de strictă necesitate (produse alimentare, haine, produse de igienă ş.a.m.d.). În cadrul Centrului, refugiaţii ucraineni beneficiază de sprijinul personalului calificat al instituţiilor publice şi organizaţiilor neguvernamentale, potrivit competenţelor atribuite de legislaţia în vigoare, pe domenii de activitate specifice”, se arată într-un comunicat al ISU Bihor.

Centrul include un punct de asistenţă medicală cu activitate permanentă, în care se asigură măsuri de evaluare şi monitorizare a stării de sănătate, depistarea focarelor de boală transmisibilă şi asigurarea asistenţei medicale. Activitatea pe acest palier este coordonată de DSP Bihor.

De asemenea, Direcţia de Asistenţă Socială Oradea organizează un punct de informare, cu personal specializat, privind drepturile de care refugiaţii pot beneficia. Aceştia primesc, în caz de nevoie, asistenţă socială şi consiliere psihologică prin personal.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor oferă solicitanţilor servicii specializate şi asigură cazare şi protecţie socială pentru mamele cu copii şi minorii neînsoţiţi. Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor asigură prevenirea zoonozelor.

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor organizează în cadrul centrului un punct de informare privind drepturile de care pot beneficia cetăţenii străini sau apatrizii privind încadrarea în muncă şi asigură asistenţă privind încadrarea în muncă.

Serviciul pentru Imigrări Bihor furnizează informaţii privind drepturile de care pot beneficia cetăţenii străini sau apatrizii privind azilul în România şi asigură asistenţă şi informaţii privind regimul juridic al străinilor în România.

Centrul beneficiază de asemenea de sprijinul Crucii Roşii dar şi a Grupului de iniţiativă „Bihor pentru Ucraina” care reuneşte voluntari din cadrul a 46 de organizaţii neguvernamentale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.