Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Centrul de Resurse Juridice avertizează: 'Persoanele cu probleme psihice prezintă un risc crescut de îmbolnăvire cu COVID-19'

creier

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) atrate atenţia că persoanele cu probleme de sănătate mintală prezintă un risc crescut de îmbolnăvire cu Covid-19. Autorităţile trebuie să se asigure că pacienţii cu probleme de sănătate mintală sunt protejaţi, conform unui comunicat de presă al Centrului.

„Măsurile de izolare, carantinare și distanțare socială pot afecta în mod direct viața persoanelor cu dizabilități aflate în instituții psihiatrice sau sociale, precum și în comunitate. Acestea pot depinde de ajutorul direct și continuu al unui îngrijitor pentru a se hrăni, îmbrăca, spăla sau pentru a-și lua tratamentul. Persoanele cu dizabilități și cele cu boli cronice aflate în instituții deja supraaglomerate au un risc crescut la îmbolnăvire și contaminare. Guvernul României prin Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență trebuie să se asigure că persoanele cu dizabilități și pacienții cu probleme de sănătate mintală sunt reprezentați și protejați de la cel mai înalt nivel. Este vorba de supraviețuirea a cel puțin 30.000 de persoane cu dizabilități sau pacienți la psihiatrie și vârstnici plasați în peste 1000 de instituții și a aproape un milion de persoane cu dizabilități în toată țara, conform unui comunicat al Centrului de Resurse Juridice, potrivit Mediafax.ro.

Citește și: Coronavirus - Prima ţară care anunţă că nu va trimite sportivi la Jocurile Olimpice de la Tokyo

Cunoscută fiind vulnerabilitatea persoanelor cu dizabilități și în special a persoanelor cu dizabilități psihosociale și intelectuale plasate în centrele rezidențiale, spitalele de psihiatrie sau în azilele pentru vârstnici, mai multe instituții internaționale de apărare a drepturilor omului au transmis îngrijorări și recomandări referitoare la protecția persoanelor cu dizabilități, conform CRJ.

Astfel, recomandările Comitetului European pentru Prevenirea Torturii, Tratamentelor Inumane și Degradante (ECPT), ale Raportului special pentru drepturile persoanelor cu dizabilități și ale Comisarului pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, au o relevanță deosebită, mai spune sursa citată.

Centrul de Resurse Juridice atrage atenția că România riscă să se confrunte cu o criză nu numai ca urmare a vechilor deficiențe din sistemul de îngrijire a sănătății, dar și din cauza suprapopulării secțiilor și spitalelor de psihiatrie, a centrelor rezidențiale pentru persoanele cu dizabilități, a condițiilor proaste de igienă și de îngrijire și raportare a infecțiilor respiratorii din aceste instituții, a subdimensionării cu profesioniști a serviciilor sociale și medicale (există centre fără psihologi, consilieri vocaționali, asistenți sociali și ergoterapeuți, există spitale fără medic pedopsihiatru), a lipsei alternativelor la instituționalizare, a aplicării incorecte a dispozițiilor internării nevoluntare, a absenței domeniului psihiatriei din atenția guvernanților, a lipsei serviciilor de telemedicină în psihiatrie, a lipsei instrumentelor de petiționare și cercetare eficientă a plângerilor și a deceselor, a abuzurilor emoționale, fizice și sexuale din aceste locuri, a lipsei monitorizării periodice și independente a acestor instituții.

Citește și: 'ERAM FERICIŢI ŞI NU ŞTIAM' - Editorial viral online, scris de un jurnalist spaniol

„Până în prezent nu există informații publice cu privire la numărul persoanelor cu dizabilități sau al celor cu probleme de sănătate mintală (diagnosticate anterior pandemiei) aflate în centrele de izolare sau de carantină destinate populației generale. Nu sunt disponibile nici informații despre numărul persoanelor internate în spitalele de psihiatrie care provin sau au avut contact cu persoane întoarse din regiunile sau țările afectate de pandemie. Măsurile privind protecția sănătății personalului medical și social din spitalele de psihiatrie, centre rezidențiale sau azile nu au fost publicate”, potrivit CRJ.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.