Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CENZURA devine NOUA ORDINE mondiala: Wikipedia își lansează REGULI NOI, pe model Facebook

Wikipedia

Fundația care operează Wikipedia va lansa marți primul său cod global de conduită, încercând să răspundă criticilor că nu a reușit să combată hărțuirea și că suferă de o lipsă de diversitate, relatează Reuters.

„Trebuie să fim mult mai incluzivi”, a spus María Sefidari, președintele consiliului de administrație al Fundației Wikimedia. „Ne lipsesc multe voci, ne lipsesc femeile, ne lipsesc grupurile marginalizate”, conform Mediafax.

Citește și: ULTIMĂ ORĂ Incident la metrou: echipajele medicale au intervenit de urgență

 

Spre deosebire de Facebook Inc și Twitter Inc, care adoptă mai multe abordări pentru moderarea conținutului, enciclopedia online, care a împlinit 20 de ani luna trecută, se bazează în mare măsură pe voluntari neplătiți pentru a rezolva problemele legate de comportamentul utilizatorilor.

Wikimedia a declarat că peste 1.500 de voluntari Wikipedia de pe cinci continente și 30 de limbi au participat la crearea noilor reguli, după ce consiliul de administrație a votat în mai anul trecut dezvoltarea de noi standarde.

„A existat un proces de schimbare în toate comunitățile”, a declarat Katherine Maher, directorul executiv al Fundației Wikimedia, într-un interviu acordat Reuters. „A fost nevoie de timp pentru a obține sprijinul necesar pentru a face consultări pentru ca oamenii să înțeleagă de ce aceasta este o prioritate.”

Noul cod de conduită interzice hărțuirea pe și în afara site-ului, interzicând comportamente precum discursurile ce incită la ură, utilizarea insultelor, stereotipurilor sau atacurilor bazate pe caracteristici personale, precum și amenințărilor de violență fizică sau urmărirea cuiva pentru a-i critica munca.

De asemenea, codul interzice introducerea deliberată a informațiilor false sau părtinitoare în conținut.

Wikipedia are 230.000 de editori voluntari care lucrează la articole din mai multe surse și peste 3.500 de „administratori” care pot bloca conturi sau pot restricționa modificările pe anumite pagini. Uneori, reclamațiile sunt analizate de grupuri de utilizatori aleși de comunitate.

Maher a spus că vor fi derulate programe de instruire pentru comunitățile și grupurile de lucru.

Wikimedia nu are planuri imediate în a-și consolida mica echipă de „încredere și siguranță”, un grup de aproximativ o duzină de angajați care acționează în prezent în probleme urgente, cum ar fi amenințările cu moartea sau schimbul de informații private ale oamenilor, a spus ea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.