Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CEO-ul Black Cube l-a 'PROBAT' ca pe începători pe ex-colonelul Dragomir - Deși expert în manipularea grupurilor de crimă, a picat pe ambientalele israeliene

servicii interceptari inregistrari stenograme

Procurorii DIICOT au trimis în judecată, după patru ani de cercetări amănunțite, dosarul Black Cube, în care fostul ofițer SRI Daniel Dragomir, în prezent urmărit european și internațional, a plătit sume grele de bani unei firme străine care să îl ajute să compromită imaginea fostei șefe DNA Laura Codruța Kovesi.

Daniel Dragomir este fostul ofițer al SRI care a fost condamnat recent, definitiv, la trei ani și zece luni de închisoare cu executare pentru fapte de corupție ce aveau legătură cu funcția pe care o deținea în cadrul SRI. Mai precis acesta vindea informații pe bani și promitea traficarea influenței pe care o avea ca operativ al Serviciului patronului Avicola Crevedia, libanezul Rami Ghaziri.

Anchetatorii DIICOT descriu în dosar o situație incredibilă, privim la persoana profesională a fostului colonel SRI Daniel Dragomir. Mai precis, deși era un expert în manipularea maselor de crimă organizată, fiind șeful Sectorului antitero, acesta a fost înregistrat și probat în fața DIICOT de către CEO-ul Black Cube Dan Zorella.

Concret, Zorella a transmis DIICOT după declanșarea în forță a anchetei din dosarul Black Cube înregistrări audio și capturi fotografice ale discuțiilor lui Dragomir cu reprezentanții companiei israeliene, pe tema compormiterii fostei șefe DNA.

DIICOT despre Dragomir

Pornind de la funcţia, pregătirea specializată şi expertiza dobândită de-a lungul timpului în cadrul Serviciului Român de Informaţii (domeniul informativ - operativ al Direcţiei de Terorism), inculpatul Daniel Dragomir stăpânea astfel cunoştinţe vaste atât sub aspectul tehnicilor de manipulare, cât şi în ceea ce priveşte caracteristicile şi modalităţile de acţiune ale grupurilor de criminalitate organizată şi mai ales metodologia de investigare şi documentare a unor astfel de grupări, majoritatea lor caracterizându-se printr-o specializare riguroasă a activităţilor infracţionale şi conspirativitate a acţiunilor ilicite, în scopul atingerii obiectivului propus şi totodată îngreunării identificării şi tragerii la răspundere penală.

Lucrat profesional de israelieni

Astfel a fost demarat şi proiectul „Tornado”, ce a format obiectul cercetărilor în cauza pendinte, ale cărui activităţi desfăşurate în cursul anului 2016, au vizat compromiterea imaginii unui înalt oficial din România - procurorul şef al DNA de la aceea dată.

Astfel, în primele luni ale anului 2016 (mai precis la datele de 01.02.2016 şi 16.03.2016), inculpatul Dragomir a avut două întâlniri în Bucureşti cu inculpatul Dan Zorella , acesta din urmă fiind însoţit prima oară de o persoană de încredere a acestuia, martorul *** , care a şi înregistrat audio o parte a discuţiilor purtate cu aceea ocazie).

La scurt timp de la depistarea şi arestarea în Bucureşti a celulei W.R. şi G.D, atât aceştia cât şi reprezentanţii din conducerea companiei BlackCube au înţeles să colaboreze cu organele de urmărire penală şi să pună la dispoziţie o serie de probe (înscrisuri, înregistrări audio medio-ambientale, capturi de ecran etc.), concludente şi concordante, ce au fost de natură să confirme declaraţiile părţii israeliene cu privire la implicarea şi participaţia penală în cadrul operaţiunii a inculpatului Dragomir.

„Feeling” de șef sectoare operative

Fostul șef din SRI, cel care avea în sarcini protecția informativă pe linie antitero nu a simțit nicio secundă că este documentat la rândul său de către cei pe care îi tocmise cu 150.000 de euro pentru obținerea de detalii compromițătoare la adresa șefei DNA.

El a fost înregistrat ambiental mereu, la fiecare întâlnire, în toate momentele în care acesta explica cât de mult rău dorește să îi facă celei pe care o considera vinovată de trimiterea sa în judecată.

„Astfel, aşa cum se va analiza mai jos, înregistrările audio puse la dispoziţia organului de urmărire penală, au fost efectuate de partea israeliană, atât în momentul de debut, de iniţiere, planificare şi negociere a planului infracţional (februarie 2016), cât şi ulterior, la scurt timp de la arestarea echipei W.R. şi G.D. la Bucureşti, în ziua de 03.04.2016.

Prima înregistrare medio-ambientală confirmă întâlnirea iniţială, discuţiile, negocierile şi planul infracţional conturat la începutul lunii februarie între inculpaţii Dragomir.

Dan Zorella şi martorul *** (aspecte susţinute inclusiv de către cei doi cu ocazia audierilor), telefonul inculpatului Dragomir (ridicat în urma percheziţiei domiciliare şi supus ulterior examinărilor şi analizei informatice), fiind de altfel localizat în zona respectivă.

Celelalte înregistrări audio au avut loc pe parcursul lunii aprilie 2016 şi au privit convorbiri telefonice purtate de către reprezentanţii BlackCube, Dan Zorella, A.Y. cu inculpatul Dragomir (prin anumite aplicaţii on-line).

De asemenea, au fost puse la dispoziţie fişiere de tip imagine (screen-shot), din aceeaşi perioadă, conţinând multiple convorbiri de tip text/mesaje purtate printr-o aplicaţie specifică de chat, inculpatul Dragomir utilizând user-ul „*** ” (user de asemenea identificat în acelaşi terminal mobil ridicat de la domiciliul său).

Aceste convorbiri şi mesaje, purtate la scurt timp de la arestarea la Bucureşti şi cercetarea celor doi israelieni, au privit în esenţă:

  • îngrijorarea, interesul şi preocuparea inculpatului Dragomir şi a grupului de persoane intermediat, de a obţine totuşi de la partea israeliană contractată raportul şi datele rezultate, inclusiv a datelor informatice obţinute prin acţiunile tehnice intruzive;

  • invocarea de către reprezentantul companiei BlackCube a faptului că aceasta se află în posesia unei părţi importante de date informatice confidenţiale sustrase şi totodată solicitarea acestuia către  Dargomir de a încerca să obţină prin intemediul „organizaţiei sale” şi a celorlalte date/arhive ridicate de organul de urmărire penală de la echipa W.R. şi G.D. , date necesare unei analize complete şi întocmirii unui raport final şi concludent;

  • încercarea de calmare a reprezentanţilor companiei şi de asigurare că organele de anchetă nu posedă probe incriminatoare şi că partea israeliană o să fie absolvită de răspundere penală, inculpatul  Dragomir interesându-se, traducând şi punând în continuare la dispoziţie prevederile art. 302 alin. 5 C.p., ce reglementează cauza specială de nepedepsire, neconstituind infracţiunea de violare a secretului corespodenţei în situaţiile în care: făptuitorul surprinde săvârşirea unei infracţiuni sau contribuie la dovedirea săvârşirii unei infracţiuni; dacă făptuitorul surprinde fapte de interes public, care au semnificaţie pentru viaţa comunităţii şi a căror divulgare prezintă avantaje publice mai mari decât prejudiciul produs persoanei vătămate.

Căutările şi stocarea acestor prevederi legale de drept penal substanţial au fost identificate de altfel şi în urma percheziţiei informatice efectuate asupra telefonului mobil aparţinând inculpatului Dragomir”, se arată în rechizitoriul transmis instanței de judecată.

„Patriot” fugar, istoric pe scurt

Daniel Dragomir și soția sa au fugit din România, cu o zi înainte ca fostul ofițer SRI să fie condamnat. Surse judiciare precizau la acea vreme că Dragomir a plecat cu mașina, alături de soția sa, pe data de 17 iunie, folosind ieșirea din țară pe cale rutieră, cu mașina personală, prin Arad.

El a fost dat în urmărire internațională.

Fostul colonel SRI, Daniel Dragomir, condamnat definitiv la 3 ani şi 10 luni închisoare cu executare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, a fost dat în urmărire de Poliţie, el nefiind găsit pentru a fi pus în aplicare mandatul de executare a pedepsei.

"Împotriva numitului Dragomir Daniel, Tribunalul Bucuresti-Sectia I Penala a emis mandatul de executare a pedepsei închisorii nr. 9358 din data de 18.06.2020, fiind condamnat la o pedeapsă de 3 ani si 10 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenta, spalare de bani şi participatie improprie la fals in inscrisuri sub semnatura privata", se arată pe site-ul Poliţiei Române, unde Daniel Dragomir apare la categoria persoane urmărite.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, în luna iunie, ca Daniel Dragomir, acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani, ”să execute pedeapsa cea mai grea de 3 ani închisoare la care adaugă sporul obligatoriu de 10 luni închisoare (o treime din pedepsele care nu se execută), în final inculpatul având de executat pedeapsa cea mai grea de 3 ani şi 10 luni închisoare în regim de detenţie”.

În cazul soţiei lui Dragomir, Zoica Dragomir, acuzată de complicitate la trafic de influenţă, pedeapsa este de 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare, sub supraveghere. frecventa un program de reintegrare socială derulat de către serviciul de probațiune sau organizat în colaborare cu instituții din comunitate. Pe parcursul termenului de supraveghere, aceastal va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 90 zile, în cadrul S.P.G.C. – Serviciul Public de Gospodărire Comunală sau în cadrul Primăriei Pantelimon.

De asemenea, de la fiecare dintre cei doi este confiscată suma de 1.015.176,66 lei.

”În baza unui mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti au efectuat verificări la mai multe adrese în vederea depistării unui bărbat de 42 de ani, condamnat definitiv”, a transmis, la acea vreme, Poliţia Capitalei.

Întrucât el nu a fost găsit, s-au făcut demersurile legale pentru a fi dat în urmărire.

Corupt de aproape 500.000 de euro

Conform procurorilor, în perioada octombrie 2012 - octombrie 2013, Dragomir, care îndeplinea funcţia de şef de grupare sectoare informativ-operative în Direcţia Generală de Prevenire şi Combaterea Terorismului din cadrul Serviciului Român de Informaţii, beneficiind de ajutorul soţiei sale, a pretins şi, ulterior, a primit de la omul de afaceri Rami Ghaziri, administrator al Agroli Crevedia, suma totală de 462.567 de euro.

Suma era compusă, potrivit anchetatorilor, din 374.078 euro, bani primiţi într-un cont bancar deschis pe numele altei persoane, 70.575,87 euro reprezentând finanţarea cheltuielilor necesare înfiinţării, dotării şi asigurării funcţionarii unei societăţi comerciale, incluzând şi un autoturism de lux, marca Porsche Cayenne şi 18.000 euro, reprezentând salariul lunar de 8.000 lei, primit de soţia lui Dragomir, Marinela Zoica, în calitate de administrator al firmei nou înfiinţate.

"Sumele de bani menţionate mai sus au fost pretinse şi primite de către inculpatul Dragomir Daniel, pentru a-şi folosi influenţa, prin prisma funcţiei deţinute, asupra unor funcţionari publici, factori de decizie în cadrul Ministerului Finanţelor, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi Garda Financiară”, au arătat procurorii DNA.

În sarcina lt. col. (r) Daniel Dragomir s-a mai reţinut că, în perioada octombrie 2012 - 15 februarie 2013, cât şi ulterior, "a folosit datele şi informaţiile având caracter clasificat obţinute în virtutea calităţii de ofiţer al SRI, prin prisma atribuţiilor de serviciu, în mod direct şi în interes personal, în scopul ilicit - propus şi realizat - al obţinerii unor sume de bani şi alte foloase necuvenite şi a permis martorului denunţător accesul la date care se refereau la activitatea infracţională derulată de acesta şi grupul de firme aparţinând acestuia”, a mai arătat DNA în cursul urmăririi penale.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.