Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cercetători: Viața ar fi apărut întâi pe Marte, nu pe Pământ

istockphoto.com
marte

Moleculele organice care au permis apariția pentru viața din Sistemul Solar au fost prezente pe Marte în urmă cu aproximativ 4,5 miliarde de ani, sugerează o nouă cercetare. Și, în timp ce aceste componente critice ar fi putut ajunge pe Pământ în același timp, pe Planeta Roșie viața a găsit cele mai primitoare condiții, anunță descopera.ro.

Pământul și Marte sunt ambele membre ale Sistemului Solar interior, care este format din patru planete stâncoase și centura de asteroizi. La scurt timp după formarea lor, aceste planete terestre au suferit un bombardament brutal în timp ce un torent de asteroizi a plouat asupra Sistemului Solar interior.

În timp ce aceste roci au fost asimilate atât în scoarța Pământului, cât și a lui Marte, mișcarea plăcilor tectonice pe lumea noastră natală a făcut ca acești meteori antici să fie reciclați în interiorul planetei. În schimb, suprafața lui Marte este staționară, ceea ce înseamnă că rocile care s-au izbit de planetă în trecutul îndepărtat rămân pe loc și pot fi studiate, scrie IFL Science.

Viața din Sistemul Solar ar fi apărut întâi pe Marte

Analizând 31 de meteoriți marțieni, autorii studiului au încercat să răspundă la o serie de întrebări fundamentale despre originea lor. De exemplu, până acum oamenii de știință nu au stabilit niciodată dacă aceste proiectile antice proveneau din Sistemul Solar interior sau din cel exterior sau dacă transportau materialul organic care ar fi permis ca viața din Sistemul Solar să apară.

Folosind măsurători de ultraînaltă precizie ale izotopilor de crom, cercetătorii au identificat meteoriții ca fiind condrite carbonice din Sistemul Solar exterior. Pe baza prevalenței unor astfel de roci pe Marte și a faptului că gheața reprezintă de obicei 10% din masa lor, autorii au calculat că aceste impacturi străvechi au adus suficientă apă pe Marte pentru a acoperi întreaga planetă în 307 metri de apă.

În mod semnificativ, se știe că condritele carbonice din Sistemul Solar exterior au transportat molecule organice, precum aminoacizii, în Sistemul Solar interior. Acești compuși sunt esențiali pentru formarea ADN-ului și este probabil să fi furnizat materiile prime care i-au permis vieții să apară.

„În acel moment, Marte era bombardată cu asteroizi plini de gheață. S-a întâmplat în primii 100 de milioane de ani de evoluție a planetei. O altă perspectivă interesantă este că asteroizii au transportat și molecule organice care sunt importante din punct de vedere biologic pentru viață”, a explicat autorul studiului, profesorul Martin Bizzarro.

Condițiile de pe Marte, mai bune decât cele de pe Pământ

Totuși în timp ce condițiile de pe Marte ar fi fost ideale pentru viață în acest moment timpuriu, nu același lucru se putea spune despre Pământ. „După această perioadă, s-a întâmplat ceva catastrofal pentru viața potențială de pe Pământ”, spune Bizzaro.

„Se crede că a existat o coliziune gigantică între Pământ și o altă planetă de dimensiunea lui Marte. A fost o coliziune energetică care a format sistemul Pământ-Lună și, în același timp, a șters toată viața potențială de pe Pământ”, explică el.

Luate împreună, aceste descoperiri sugerează că viața a avut probabil o șansă mai mare de a prospera pe Marte decât pe Pământ în anii de formare ai Sistemului Solar interior.

Studiul este publicat în revista Science Advances.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.