Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cercetătorii au descoperit ceva neobișnuit pe Jupiter: se întâmplă la fiecare patru ani

NASA via AP
sonda juno

Jupiter este emblematic, cu vârtejurile sale de apă și vapori de amoniac care îi caracterizează suprafața exterioară și cu Pata Roșie Uriașă, o furtună gigantică care îi străbate fața. Dar misterele sale abundă - cum ar fi câmpul magnetic ciudat și asimetric al lui Jupiter, care are o zonă puternică de magnetism la ecuator, numită "Marea pată albastră" - albastră pentru că așa este codificată în culori pe hărțile care trasează câmpul magnetic, scrie futurism.com.

În încercarea de a înțelege mai bine câmpul magnetic al planetei, o echipă de oameni de știință americani de la Universitatea Harvard, California Institute of Technology, NASA și Southwest Research Institute din San Antonio, Texas, a studiat un jet atmosferic - un curent de mare viteză în atmosfera gigantului gazos - în Marea Pată Albastră. Constatarea lor? Este un sistem dinamic care fluctuează la fiecare patru ani sau cam așa ceva.

Mistere mai mari

Oamenii de știință și-au detaliat descoperirile într-o nouă lucrare publicată în revista științifică Nature. Analiza se bazează pe datele colectate de sonda Juno a NASA, care observă și colectează informații despre gigantul gazos din 2016.

Deoarece acest jet, care pare să conducă Marea Pată Albastră, fluctuează la fiecare patru ani, oamenii de știință cred că acest lucru înseamnă că există un comportament fluctuant al undelor în interiorul hidrogenului de pe planetă.

"Câmpurile magnetice planetare oferă o fereastră către dinamica, altfel în mare parte inaccesibilă, a interiorului profund al unei planete", scriu cercetătorii.

Cercetătorii își pun speranțele în sonda Juno

Mai multe date de la sonda Juno ar putea rezolva mai în detaliu tipul specific de undă și modul în care toate acestea funcționează în timp ce interacționează cu câmpul magnetic al planetei.

content-image

 

Alte descoperiri de pe Juno au oferit o imagine mai completă a atmosferei lui Jupiter, împreună cu imagini uimitoare ale aurorelor sale și ale sateliților săi, precum Europa, Ganymede și Io.

Sonda Juno se află acum într-o misiune prelungită pentru a capta mai multe date, ceea ce ar trebui să ne conducă la o mai bună cunoaștere a celei mai mari planete din vecinătatea noastră.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.