Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cercetătorii au identificat mecanismul creierului care îi determină pe oameni să se scarpine

creier

Un grup de cercetători chinezi a identificat mecanismul creierului care îi determină pe oameni să se scarpine, o descoperire care ar putea ajuta la găsirea unui tratament eficient împotriva pruritului cronic, potrivit unui studiu publicat vineri de revista de specialitate Neuron citată de EFE și preluat de Agerpres.

Echipa de la Academia de Ştiinţe din China în frunte cu cercetătoarea Yan-Gang Sun a demonstrat că activitatea unui mic grup de neuroni, situaţi într-o regiune cerebrală numită Periaqueductal Gri (gri central) îi induce pe şoareci să se scarpine.

CITEȘTE ȘI: Specialiştii explică fenomenul: De unde vine ‘pofta de dulce’ de după masă

Autoarea principală a studiului a considerat această descoperire ca pe un punct de pornire pentru a descifra cum se procesează şi se modulează senzaţia de mâncărime în creier. Aceasta poate fi provocată de o amplă serie de cauze precum reacţii alergice, afecţiuni ale pielii, substanţe chimice iritante, paraziţi sau unele boli.

În raportul lor, cercetătorii au analizat neuronii de culoare gri din Periaqueductal la şoareci, cărora le-a fost indusă senzaţia de mâncărime prin injecţii cu histamină sau clorochină.

Comportamentul indus de mâncărime a declanşat o activitate a unui grup specific de neuroni care produc un neurotransmiţător (glumat) şi o neuropeptidă numită tahikinină 1 (Tac1).

Când cercetătorii au eliminat neuronii responsabili cu Tac1, gestul de scărpinare a scăzut considerabil.

La procesul invers, stimularea acestor neuroni a declanşat o scărpinare spontană, chiar şi fără injecţii cu histamină sau clorochină. Sun a explicat că se ştie puţin despre cum a evoluat senzaţia de mâncărime, deşi este foarte importantă în supravieţuirea animalelor.

CITEȘTE ȘI: Scapă rapid de gheaţa de pe maşină: Trucuri pentru dezgheţarea rapidă a parbrizului

În studiile viitoare, Sun şi echipa sa intenţionează să cerceteze care molecule din neuronii periaqueductali responsabili de Tac1 pot fi atacate cu ajutorul medicamentelor.

"Aceste investigaţii ne vor ajuta să dezvoltăm noi medicamente pentru tratamentul pruritului cronic", a precizat Yan-Gang Sun.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.