Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cercetătorii australieni atrag atenția: Dezinfectantul aplicat pe măştile de protecţie reduce eficacitatea acestora

Biz Brasov
masti protectie

Pulverizarea măştilor de protecţie cu dezinfectant reduce eficacitatea acestora, a constatat o echipă de oameni de ştiinţă australieni, informează joi agenţia Xinhua.

Într-un studiu publicat joi, descris drept o premieră, un grup de cercetători de la Organizaţia pentru Cercetare Ştiinţifică şi Industrială a Commonwealth (CSIRO) a concluzionat că expunerea măştilor N95/P2 la dezinfectanţi pe bază de alcool riscă o "degradare gravă" a capacităţii lor de protecţie faţă de pericolele din aer.

Jurg Schutz, autorul principal al studiului, a declarat că aceste constatări ar putea contribui la informarea publicului în legătură cu modul în care pot să aibă grijă de măştile de unică folosinţă, potrivit Agerpres.

"Măştile faciale de unică folosinţă vor continua să facă parte din vieţile multora dintre noi deoarece ne oferă o apărare împotriva COVID-19, a variantelor sale şi a oricăror agenţi patogeni viitori, însă am auzit despre oameni care încearcă să prelungească viaţa acestor măşti prin curăţarea lor", a spus el, citat într-un comunicat de presă.

"Am început să ne gândim la tipurile de produse pe care oamenii le-au folosit mai mult în timpul pandemiei, cum ar fi dezinfectantul pentru mâini pe bază de alcool şi soluţiile de curăţare şi am realizat că acestea ar putea avea un impact asupra proprietăţilor electrostatice ale măştilor faciale", a precizat el.

Schutz a notat că aceste măşti se bazează pe o sarcină electrostatică care atrage particule, pe care le prinde ca într-o pânză de păianjen lipicioasă. "Cunoaştem, însă, că această sarcină poate fi distrusă de vapori alcoolici foarte concentraţi", a spus el.

Cercetarea a fost publicată în timp ce mai multe regiuni din Australia se pregătesc să relaxeze regulile privind purtarea măştilor de protecţie.

Începând de vineri seara, persoanele din Teritoriul Capitalei Australiene (ACT) şi Victoria vor fi obligate să poarte măşti de protecţie doar în locuri cu risc ridicat, inclusiv mijloacele de transport în comun, aeroporturi şi unităţi saitare.

Australia a raportat joi peste 20.000 de noi cazuri de infectare cu coronavirus şi 36 de decese - 16 în Victoria, 12 în New South Wales şi 8 în Queensland.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.