Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cercetătorii australieni au rezolvat o provocare de calcul cuantic propusă în urmă cu 60 de ani

fraunhofer.de
IBM calculator cuantic

Un grup de cercetători de la Universitatea din New South Wales (UNSW) şi start-up-ul australian Silicon Quantum Computing (SQC) au conceput un procesor cuantic la scară atomică, marcând o importantă piatră de hotar în universul calculului cuantic, informează joi agenţia Xinhua.

Reuşita, publicată joi în revista Nature, ar permite simularea comportamentului moleculelor organice, rezolvând o provocare propusă pentru prima dată în urmă cu aproximativ 60 de ani de către fizicianul teoretician Richard Feynman, potrivit Agerpres.

"Întorcându-ne în anii 1950, Richard Feynman a susţinut că nu se poate înţelege modul de funcţionare al naturii decât construind materie la aceeaşi scară", a declarat Michelle Simmons, cercetătoare principală şi profesoară la UNSW.

Oamenii de ştiinţă au reuşit să imite structura şi stările energetice ale compusului organic poliacetilenă - un lanţ repetitiv de atomi de carbon şi hidrogen care se distinge prin legături alternante simple şi duble de carbon.

Echipa a construit un circuit cuantic cu 10 "puncte" care "semănau perfect" cu un lanţ organic de poliacetilenă.

Simmons a catalogat descoperirea drept inovatoare, deoarece va permite imitarea, şi prin urmare simularea, unei varietăţi de molecule.

"Iar asta înseamnă că acum putem începe să înţelegem molecule din ce în ce mai complicate", cu "implicaţii uriaşe pentru înţelegerea fundamentală a modului în care funcţionează natura", a precizat cercetătoarea.

Lanţul de carbon cu 10 atomi creat ar avea capacitatea echivalentă cu cea a unui computer clasic. Însă, odată cu creşterea lungimii lanţului, puterea de calcul se va mări la rândul său, exponenţial.

"Suntem aproape de limita a ceea ce pot face computerele clasice, aşa că este ca şi cum ai păşi dincolo margine, în necunoscut", a spus Simmons.

Spre deosebire de computerele clasice care funcţionează în sistem binar de 1 şi 0, calculatoarele cuantice profită de varietatea stărilor, ceea ce înseamnă că sunt capabile să efectueze mii şi posibil chiar milioane de calcule simultan.

Echipa consideră că descoperirea reprezintă un pas fundamental către transformarea în realitate a calculului cuantic.

Simmons a estimat că, "pe baza evoluţiei calculului clasic, prezicem că ar trebui să avem un rezultat comercial de pe urma tehnologiei noastre peste cinci ani".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.