Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cercetătorii chinezi au descoperit cea mai 'timidă' floare din lume

@ChinaScience
floare flori

Cercetătorii chinezi au descoperit pe platoul Qinghai-Tibet, supranumit "acoperişul lumii", cea mai "timidă" floare din lume, care se poate închide în doar şapte secunde de la atingere, informează agenţia Xinhua.

Un grup de cercetători de la Universitatea Hubei, Grădina Botanică din Wuhan din cadrul Academiei Chineze de Ştiinţe, Universitatea din Wuhan şi Universitatea din Tibet a identificat patru specii de genţiană care au răspuns la stimularea mecanică prin contracţia rapidă a corolei şi închiderea completă, potrivit unui studiu publicat în jurnalul ştiinţific Science Bulletin.

"A fost uimitor de asistat la aşa ceva cu ochiul liber. Florile dispăreau pe dată, în faţa ta", a povestit Dai Can, profesor la Facultatea de Resurse şi Ştiinţe ale Mediului din cadrul Universităţii Hubei, unul dintre cercetătorii care au condus acest studiu, potrivit Agerpres.ro.

Cele patru specii - Gentiana pseudoaquatica, Gentiana prostrata var. karelinii, Gentiana clarkei şi o variantă neidentificată de Gentiana sp. - au nevoie de şapte până la 210 de secunde pentru a reacţiona în acest mod. Astfel, ele sunt florile cele mai sensibile şi cu reacţia cea mai rapidă cunoscute vreodată, potrivit cercetătorilor.

În urma închiderii complete, florile se pot redeschide, în medie, în 21 de minute, în condiţii de cer senin.

După ce au efectuat o serie de observaţii şi experimente, cercetătorii au descoperit că închiderea corolei este declanşată de insectele mari, precum bondarii.

Datorită dimensiunilor corporale mari a bondarilor şi a mişcărilor viguroase ale acestora, 98,8% dintre florile pe care ei le-au vizitat au prezentat închidere florală indusă.

Când florile se închid, ele nu mai sunt atât de vizibile şi astfel pot scăpa de vizitele ulterioare ale bondarilor care zboară în apropiere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.