Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cercetătorii din Africa de Sud vor să stabilescă o nouă colonie de pinguini africani pentru a-i salva de la dispariție

europafm.ro
pinguin african

Cercetătorii sud-africani intenţionează să elibereze zeci de exemplare tinere de pinguin african, abandonate şi salvate pe când erau pui, în rezervaţia naturală De Hoop, din extremitatea sudică a Africii de Sud, în cadrul demersurilor de stabilire a unei noi colonii pentru reproducerea acestor păsări acvatice expuse riscului de dispariţie, relatează luni Reuters, potrivit AGERPRES.

Pinguinul african este singurul pinguin care se reproduce în Africa şi a fost pe vremuri pasărea acvatică din Africa de Sud cu cea mai numeroasă populaţie. Efectivele sale au scăzut însă dramatic, până la aproximativ 13.000 de perechi reproducătoare, anul trecut, de la cele peste un milion de perechi în anii 1920, după ce ouăle au început să fie recoltate pentru consumul uman, potrivit datelor guvernamentale.

Cercetătorii au amplasat în De Hoop, începând din ianuarie 2019, mai mulţi pinguini falşi care emiteau apeluri specifice acestor păsări în încercarea de a le ademeni în rezervaţia situată la 230 de kilometri sud-est de Cape Town. Succesul operaţiunii a fost însă unul redus.

În prezent, oamenii de ştiinţă intenţionează să elibereze anual în jur de cincizeci de exemplare tinere, timp de mai mulţi ani, începând din prima parte a anului 2021, în încercarea de a stabili o colonie reproducătoare în rezervaţia De Hoop, o zonă protejată.

Citește și: Judecătoarea Evelina Oprina, care și-a anunțat candidatura la șefia CSM, acuză jocuri subterane: 'Alții au, doresc și pot să aibă asemenea preocupări'

"În urmă cu câteva luni, când am fost în zonă, am văzut un pinguin tânăr la mai puţin de zece metri de ţărm", a declarat Christina Hagen, care conduce acest proiect. "Din păcate, nu a venit pe uscat", a adăugat ea.

Hagen a explicat că puii salvaţi şi crescuţi de cercetători sunt eliberaţi în mod obişnuit în coloniile existente, precum cele din insula Robben, unde a existat o închisoare apartheid, sau pe plaja Boulders, o atracţie turistică.

Condiţiile din De Hoop sunt propice, apele fiind bogate în peşte, o condiţie critică pentru noua colonie după cum a precizat Hagen, şi a fost locuită pentru scurt timp de pinguini la jumătatea anilor 2000. Zona a rămas însă fără aceste păsări acvatice după ce au fost atacate de leoparzi.

Declinul populaţiilor naturale de pinguin african, care cuibăresc doar în Africa de Sud şi Namibia, a fost pus în special pe seama cantităţii de peşte în scădere, printre care hamsii şi sardine, declin agravat de schimbările climatice.

"Este dificil de spus dacă vor dispărea cu adevărat, dar este o posibilitate reală şi facem tot ce putem pentru a preveni acest lucru", a declarat Hagen.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.