Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cercetătorii se inspiră de la structura oaselor pentru a obține noi materiale de construcție, mai puternice și mai ușoare

Cercetătorii se inspiră de la structura oaselor pentru a obține noi materiale de construcție, mai puternice și mai ușoare, care pot fi folosite pentru printare 3D, arată platforma Engadget, potrivit Mediafax.

Polimerii puternici și ușori au o structură internă similară cu cea osoasă, notează jurnalista Christine Fisher, care a relatat demersul unei echipe de cercetători de la Universitatea Cornell, Universitatea Purdue și Universitatea Case Western Reserve.

Savanții consideră că, studiind structura internă a oaselor, vor putea imprima 3D materiale de construcție mai solide pentru case și clădiri.

”Osul este o construcție”, spune profesorul universitar de la Purdue, Pablo Zavattieri. "Aceste tipuri de țesut preiau cea mai mare parte a greutatea corpului și a materialelor care le leagă. Putem învăța din aceste materiale să creăm materiale printate 3D mai solide pentru a construi clădiri și alte structuri".

Citește și: Veste BOMBĂ cu privire la modificarea contractelor individuale de muncă !

Cercetătorii au descoperit că texturile realizate din materiale care țin cont de structura oaselor oferă mai multă durabilitate și rezistență. Țesutul osos spongios (trabecular, lacunar) este alcătuit din trabecule osoase

neregulate, ce delimitează spații denumite lacune. Țesutul osos trabecular se regăsește în principal la nivelul coloanei vertebrale dar și în colul femural. Cercetătorii consideră că materialele de construcție tipărite 3D proiectate cu structuri interne similare ar putea duce la clădiri mai durabile. Pentru a testa teoria, laboratorul lui Zavattieri a proiectat polimeri imprimați 3D cu arhitecturi similare trabeculei.

Echipa de cercetători a ajuns la concluzia că polimerii inspirație osoasă ar putea fi folosiți pentru a crea materiale de construcție rezistente și ușoare, iar aceasta ar putea fi cheie pentru a construi case și clădiri pornind de la materiale imprimate 3D.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.