Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cercetătorul Mihai Demetriade explică de ce proiectul de deconspirare a urmașilor Securității inițiat de Claudiu Năsui este unul greșit

ziaruldearges.ro
CNSAS securitate
Proiectul de lege pentru deconspirarea urmașilor securiștilor din politică, depus în Senat de ministrul USR, Claudiu Năsui, prevede publicarea rudelor până la gradul al III-lea care au colaborat cu Securitatea în cazul Președintelui României, parlamentarilor, europarlamentarilor, membrilor Guvernului, Avocatului Poporului și primarilor. Proiectul nu se bucură și de aprecierea cercetătorului Mihai Demetriade de la CNSAS. El este de părere că inițiativa este una greșită și are șanse mici de reușită. „Exact asta au făcut oamenii lui Stalin, în URSS sau RPR/RSR”, este concluzia lui Demetriade.
Citește și: VIDEO - Simona Halep a fost huiduită de fanii de la meci, după o declarație care nu i-a mulțumit
„USR anunță un proiect de lege privitor la publicarea tuturor ofițerilor de securitate "până la gradul doi" (sursa FB Cristian Ghinea) sau "până la gradul trei" (sursa news.ro) într-un "registru".

Sunt multe probleme de discutat aici, dar cea mai exasperantă este extinderea vinovăției la rude. Exact asta au făcut oamenii lui Stalin, în URSS sau RPR/RSR, asocierea culpei prin gradul de rudenie. Sugestia era că vinovăția se transmite în mod natural, prin sânge. Dacă ești "pui de chiabur" n-ai nici o șansă în România populară.

Securitatea avea, în anii 80, când membri partidelor politice istorice se cam stinseseră, în pușcării sau biologic, problema "descendenți ai foștilor membri PNȚ, PNL, PSDR", vizând taman copii sau nepoții foștilor "dușmani ai poporului".

În al doilea rând, CNSAS nu ar putea niciodată publica datele rudelor. Nu le avem și (chiar dacă le-am avea), am vaga impresie că ar fi neconstituțional s-o facem. Sugestia inițiatorilor, că establishmentul din Securitate a proliferat și și-a monetizat cunoașterea și relațiile după '90, deși corectă, ar trebui să-și găsească o altă cale de soluționare, implicând alte instituții și alte strategii.

Ce trebuie făcut, în opinia mea, e să crească gradul de cunoaștere în problematica represiunii. Aș sugera USR să mărească bugetul CNSAS, de pildă, să nu mai stăm fără aparatură performantă sau cu un singur aparat de vizualizat microfilme pentru cercetători, și ăla chior.

Decomunizarea se face etic și cu inteligență, cu alte cuvinte musai democratic. Nu prea există altă cale, deși pasiunile revoluționare, cum văd, sunt tentate să cam ardă etapele astea”, a spus Mihai Demetriade pe pagina sa de Facebook.

Citește și: CTP îl face PRAF pe Klaus Iohannis: 'Ești ridicol și jenant. E de-a dreptul grotesc!' .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.