Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cerere neobișnuită pentru președintele Klaus Iohannis din partea unui scriitor

iohannis cotroceni

Unul dintre scriitorii României, membru al USR, Laurian Stănchescu, are o cerere neobișnuită pentru președintele Klaus Iohannis.

Într-o scrisoare deschisă, ca de la scriitor la scriitor sau ca de la scriitor la președinte, Stănchescu ar vrea ca Iohannis să organizeze o sărbătoare națională pentru Constantin Brâncuși.

”Excelenței Sale, Domnului Klaus Iohannis, Președintele României

Excelență!

În 1931, Regele României Carol al II-lea îl invită la Palat pe Nicolae Iorga, rugându-l să-i dea o idee cu privire la destinul țării. Savantul îl îndeamnă pe suveran să-și asume înainte de toate valorile spirituale ale poporului, singura zestre națională care ne păstrează identitatea și perenitatea.

Drept urmare, la 22 septembrie 1931, Brâncuși este decorat de regele Carol al II-lea cu ordinul 'Meritul Cultural pentru Arte Plastice' la propunerea istoricului Nicolae Iorga, distincția regală fiind recunoașterea faptului că artistul român își onorase patria și neamul său, dăruind țării sale un destin universal.

Excelență, România încă nu și-a cerut iertare lui Brâncuși pentru umilirea sa din 1951 când a vrut să vină acasă cu toată Opera, dar a fost refuzat și batjocorit la Academia Populară Română. A dorit să moară unde s-a născut și să fie îngropat în pământul strămoșilor, însă a murit tragic la Paris spunând pe patul de moarte: 'Mor cu sufletul neîmpăcat că voi putrezi în pământ străin, departe de ființa cea mai dragă, mama mea'.

A fost strigătul și testamentul către poporul din care se ivise!

Casa Titanul din Hobița intră în pământ de la o zi la alta, Patrimoniul Brâncuși din Târgu-jiu se prăpădește sub ochii autorităților, mormântul său este în pământ străin, lucru de care suntem vinovați, iar memoria îi este neprețuită pe pământul românesc. Brâncuși fiind cetățean român, nu francez, afirmație susținută prin documentele pe care le am.

Excelență, în fiecare an pe 19 februarie Constantin Brâncuși este omagiat de toată lumea artistică internațională, numai în țara sa clopotele de sărbătoare tac. Vă rog să vă implicați și să organizăm împreună în Țara lui Brâncuși, o Sărbătoare Națională pentru 'Părintele Sculpturii Moderne.'

Atitudinea noastră este esențială, noi suntem onoarea sau dezonoarea României!

Laurian Stănchescu,

Membru titular al Uniunii Scriitorilor din România

Președinte, Fundația 'Ideea Contemporană'”, se arată în scrisoarea deschisă adresată lui Iohannis.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.