Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cererea pentru benzină şi motorină va atinge nivelul maxim în 2027, mai devreme decât se estima anterior

carburanti

Cererea pentru benzină şi motorină va atinge nivelul maxim în 2027, cu patru ani mai devreme decât se estima anterior, pe măsură ce automobilele cu un consum mai redus de combustibil şi adoptarea răspândită a vehiculelor electrice vor limita consumul mondial de carburanţi, susţin analiştii de la BloombergNEF.

Într-un raport publicat marţi, analiştii BNEF estimează că cererea de carburanţi rutieri va înregistra cel mai important declin în Europa şi SUA iar o aşteptată creştere a utilizării de carburanţi în ţări precum India şi China nu se va concretiza.

BloombergNEF, care în urmă cu doar un an prognoza că cererea mondială de carburanţi va atinge nivelul maxim în 2031, subliniază că această modificare va conduce la o scădere semnificativă a vânzărilor pentru producătorii de carburanţi în următorul deceniu, scrie Agerpres.ro.

Accelerarea orizontului de timp în care cererea de carburanţi va atinge vârful vine într-un moment în care constructorii auto din întreaga lume fac trecerea la vehicule mai puţin poluante iar unele din marile economii ale lumii vor să introducă noi norme în încercarea de a reduce emisiile de gaze poluante şi a face tranziţia de la combustibili fosili. De exemplu, săptămâna trecută, Comisia Europeană a propus un plan ambiţios care prevede interzicerea comercializării de noi automobile echipate cu motoare pe combustie internă, începând din 2035, iar ţări precum China şi SUA vor să stimuleze adoptarea pe scară largă a vehiculelor electrice.

"Decidenţii politici direcţionează piaţa auto spre opţiuni cu emisii reduse de carbon şi un consum mai mic de combustibil. La rândul lor, constructorii auto şi operatori de mari flote mizează pe decarbonizare pe termen lung. Producătorii de combustibili cu expunere pe pieţe precum SUA şi Europa urmează să înregistreze o scădere semnificativă a vânzărilor de motorină şi benzină în următorul deceniu, comparativ cu nivelul actual", se arată în raportul BloombergNEF.

Îmbunătăţirea economiei de carburant, trecerea la mobilitatea electrică şi alte surse de propulsie precum şi serviciile de ride sharing vor diminua orice posibile creşteri ale consumului de combustibili care vor apărea ca urmare a extinderii gradului de utilizare a automobilelor până în 2050, susţin autorii raportului. De exemplu, companiile de ride-sharing precum Uber şi Didi vor fi responsabile pentru 36% din totalul milelor parcurse de automobile în 2050, faţă de 4% în prezent, iar această tendinţă va stimula tranziţia la automobilele electrice.

De asemenea, analiştii estimează că numărul de autoturisme de pasageri de pe drumurile din întreaga lume va atinge un vârf de 1,548 miliarde unităţi în 2039, o creştere de 26% comparativ cu acest an. Cantitatea de marfă transportată rutier va creşte şi ea exploziv în următorul deceniu, însă mărfurile vor fi transportate de camioane care nu sunt dependente de petrol. Constructori precum Daimler AG, Tesla Inc. şi Volkswagen AG vor produce mai multe camioane electrice sau cu celule de combustibili, susţin analiştii BNEF.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.