Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cererea unui român din Irlanda - Iohannis să ceară cercetarea celor care au încălcat dreptul la vot în Diaspora

klaus iohannis pnl

Marius Maroșan, un român care locuiește în Irlanda, i-a solicitat președintelui Klaus Iohannis să ceară demisia și cercetarea persoanelor care au încălcat dreptul la vot al alegătorilor din Diaspora, precum și demisia ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit unei petiții transmise, marți, de Marius Maroșan președintelui Klaus Iohannis, refuzul înființării unui număr suficient de secții de votare în străinatate, introducerea unor elemente de îngreunare a procesului de vot, refuzul de extindere a procesului de vot după ora 21 îi fac vinovați pe toți decidenții din cadrul autorităților responsabile cu buna organizare a procesului de vot.

„Domnule președinte, românilor rezidenți în afara României le-a fost încălcat, duminică, dreptul la vot. Nicio autoritate implicată în organizarea alegerilor în Diaspora nu are o scuză viabilă, cunoscute fiind urmările organizării dezastruoase de la alegerile prezidențiale în urma cărora chiar dumneavoastră ați obținut funcția supremă în stat. Refuzul înființării unui număr suficient de secții de votare în străinătate, introducerea unor elemente de îngreunare a procesului de vot (întrebări suplimentare, urne separate pentru același referendum), refuzul de extindere a procesului de vot după ora 21 în ciuda repetatelor apeluri din partea președinților secțiilor de votare și lipsa asumării responsabilității pentru repetarea dezastrului de la alegerile anterioare, îi fac vinovați pe toți decidenții din cadrul autorităților responsabile cu buna organizare a procesului de vot. (...) Vă rog să cereți demisia și cercetarea tuturor celor ce au refuzat categoric și repetat încălcarea dreptului la vot garantat prin Constituție. (...) Totodată, să cereți demisia domnului Meleșcanu, autorul aceluiași dezastru de la alegerile prezidențiale”, se arată în documentul citat.

Maroșan susține că Iohannis trebuie să demonstreze că este și „președintele românilor din Diaspora”, al celor care au stat ore în șir la cozi interminabile pentru a-l vota și au parcurs sute de kilometri pentru a-și putea exercita dreptul la vot, iar pentru asta au fost „bătuți și umiliți de forțele de ordine” în multe țări din Europa.

„Este inadmisibil ca la Dublin să existe aceeași secție consulară de la înființare, când numărul comunității de români din Irlanda este în continuă creștere. Personal insuficient și facilități aproape inexistente sunt descrierea perfectă a secției consulare aflate în subsolul ambasadei. Nu există toalete decât în ambasadă și accesul la secția consulară este impropriu pentru persoanele cu dizabilități sau părinți cu copii în cărucior. S-a cerut în repetate rânduri alocarea de fonduri pentru mutarea secției consulare, însă totul s-a redus la promisiuni deșarte care nu s-au concretizat nici azi”, se subliniază în petiție.

De asemenea, Marius Maroșan i-a solicitat consilierului prezidențial pe probleme de Diaspora, Sandra Pralong, să ia poziție publică și să facă demersurile necesare ca vinovații de problemele de la vot să nu mai scape nepedepsiți.

„Cer demisia conducerii Autorității Electorale Permanente având în vedere refuzul înființării unui număr suficient de secții de votare pentru românii din străinătate, refuzul prelungirii programului de votare în ciuda apelurilor repetate venite de la președinții secțiilor de votare din străinătate, pentru îngreunarea procesului de votare prin introducerea nejustificată a unor măsuri inutile, dar și pentru absența totală a informațiilor cu privire la înregistrarea cetățenilor români pe listele electorale din cadrul misiunilor diplomatice. (...) Este inacceptabilă indiferența dvs cu privire la implementarea unui sistem de vot la nivelul erei în care trăim, astfel încât să faciliteze votul românilor din străinătate, ca aceștia să nu mai fie nevoiți să parcurgă sute de kilometri pentru a-și exprima opțiunea electorală”, a menționat Marius Maroșan.

Acesta s-a mai adresat și Avocatului Poporului cu rugămintea de a dispune măsurile necesare împotriva factorilor decizionali care au stat la baza încălcărilor repetate a drepturilor garantate prin Constituție, „dar și pentru lipsa de reacție promptă în cazurile și neregulile semnalate pe parcursul desfășurării scrutinului”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.