Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cererile de plată pentru Programul Naţional Apicol se depun până pe 2 august inclusiv (APIA)

Agerpres
APIA

Cererile de plată pentru accesarea Programului Naţional Apicol (PNA) se pot depune până la data de 2 august 2021 inclusiv, având în vedere că termenul limită de 31 iulie 2021 este zi nelucrătoare, a anunţat, luni, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Valoarea sprijinului financiar alocat anului 2021 pentru Programul Naţional Apicol este de 59,215 milioane de lei, potrivit agerpres.ro.

APIA precizează că numai solicitanţii care au depus cererea de intenţie până la data de 31 mai 2021, respectiv formele asociative apicole legal constituite pentru măsura A "Asistenţă tehnică pentru apicultori şi organizaţiile de apicultori", şi apicultorii pentru acţiunile C.4. "Achiziţionarea de mijloace de transport apicol fără autopropulsie - remorcă apicolă/pavilion apicol şi mijloace fără autopropulsie de încărcare-descărcare a stupilor în pastoral", respectiv D.3. "Achiziţionarea de accesorii apicole de către stupinele de elită/multiplicare" au dreptul să depună cererea de plată prin care vor solicita sprijin pentru acelaşi produs/produse din cererea de intenţie.

Plata sprijinului financiar se va efectua de către APIA după controlul tuturor cererilor de plată şi după centralizarea sumelor eligibile pentru verificarea încadrării în plafonul alocat pentru fiecare măsură.

Acţiunile finanţate prin Programul Naţional Apicol în anul 2021 sunt grupate în cinci măsuri, prima măsura vizând asistenţa tehnică pentru apicultori şi organizaţiile de apicultori, care include submăsurile de consultanţă în apicultură; promovarea apiculturii şi a produselor apicole; organizarea de cursuri de perfecţionare în apicultură; achiziţia de către formele asociative de echipament pentru procesarea cererii; achiziţia de către formele asociative de echipament pentru ambalarea mierii.

A doua măsură vizează combaterea agresorilor şi a bolilor specifice stupilor, în special a varoozei, fiind finanţată achiziţionarea de medicamente pentru tratarea varoozei şi nosemozei.

Cea de a treia măsură din cadrul PNA se referă la raţionalizarea transhumanţei/stupăritului pastoral (submăsuri: achiziţionarea de cutii în vederea înlocuirii cutiilor uzate în urma deplasării în pastoral; achiziţionarea de accesorii apicole: colector polen, colector propolis, uscător polen, încălzitor miere, topitor de ceară, maturator; achiziţionarea de unelte apicole şi echipamente de protecţie- echipament apicol de protecţie, afumător, daltă apicolă, furculiţă pentru descăpăcit, cuţit pentru descăpăcit, sită filtrare miere; achiziţionarea de mijloace de transport apicol fără autopropulsie - remorci/pavilioane apicole şi mijloace fără autopropulsie de încărcare-descărcare a stupilor în pastoral.

Potrivit APIA, a patra măsură vizează asistenţă pentru repopularea şeptelului apicol din Uniune, respectiv achiziţionarea de mătci şi/sau familii de albine; achiziţionarea de produse proteice solide pentru familii de albine de către stupinele de elită şi de multiplicare; achiziţionarea de accesorii apicole de către stupinele de elită şi de multiplicare.

Ultima măsură pentru care apicultorii pot cere finanţare se referă la îmbunătăţirea calităţii produselor în vederea unei mai bune valorificări a produselor pe piaţă, respectiv decontarea analizelor fizico-chimice/reziduuri care să ateste calitatea mierii.

Programul Naţional Apicol pentru perioada 2020 - 2022 are drept scop îmbunătăţirea producţiei şi comercializării produselor apicole prin acordarea apicultorilor de sprijin financiar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.