Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cetăţean iranian condamnat la închisoare pe viaţă: Ministerul de Externe al Iranului l-a convocat pe principalul diplomat al Ambasadei Suediei

Daily Monitor
inchisoare detinut penitenciar gratii

Ministerul de Externe al Iranului l-a convocat vineri pe principalul diplomat al Ambasadei Suediei, după ce justiţia suedeză a condamnat un cetăţean iranian la închisoare pe viaţă în legătură cu execuţia unor deţinuţi politici, acum trei decenii, relatează dpa.

Iranul insistă că acuzaţiile aduse cetăţeanului său au la bază elemente nefondate furnizate de o grupare nelegitimă de opoziţie, potrivit unui comunicat al MAE de la Teheran citat de agenţia de presă IRNA. Iranul consideră verdictul de joi ca fiind ilegal şi inacceptabil.

Citește și: Justiţia suedeză a condamnat la închisoare pe viaţă un fost responsabil al unei închisori iraniene, acuzat de execuții în masă

Un purtător de cuvânt al diplomaţiei iraniene, Nasser Kanaani, a declarat că Suedia trebuie să se aştepte la consecinţe politice după acest verdict, a consemnat agenţia de presă Fars.

Ministerul de Externe suedez a confirmat că însărcinatul cu afaceri Lennart Linner a fost convocat la MAE iranian, iar la Stockholm viceministrul afacerilor externe Robert Rydberg a fost vizitat de ambasadorul iranian.

Prin decizia de joi, considerată o premieră în lume, justiţia suedeză a condamnat la închisoare pe viaţă un fost responsabil al unei închisori iraniene pentru rolul său în execuţiile a mii de opozanţi de către regimul iranian în 1988, potrivit Agerpres.ro.

În vârstă de 61 de ani, Hamid Noury, care ocupa în epocă funcţia de asistent al procurorului într-o închisoare în apropiere de Teheran, a fost găsit vinovat de "infracţiuni cu circumstanţe agravante împotriva dreptului internaţional" şi de "crime", potrivit tribunalului din Stockholm.

Este pentru prima dată când un funcţionar iranian este judecat şi condamnat pentru această epurare sângeroasă vizând în principal membri ai unei mişcări armate de opoziţie - Mujahedinii Poporului (MEK), reprimată de Teheran.

Început în august 2021, procesul a tensionat relaţiile între Suedia şi Iran şi a provocat îngrijorare privind eventuale represalii asupra occidentalilor deţinuţi de regimul islamic, între care doi cetăţeni suedezo-iranieni care se află pe culoarul morţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.