Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cetăţenii ţărilor din Grupul de la Visegrad nu susţin, la preşedinţia Comisiei Europene, nici pe Weber, nici pe Timmermans

Inquam Photos/ Octav Ganea
Manfred Weber

Majoritatea cetăţenilor ţărilor din Grupul de la Visegrad (V4; Cehia, Polonia, Slovacia şi Ungaria) nu îl susţin pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene nici pe candidatul Partidului Popular European (PPE), Manfred Weber, nici pe candidatul socialist Frans Timmermans, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Institutul Nezopont şi dat publicităţii marţi, informează AGERPRES.

În total 80% dintre cehi, polonezi, ungari şi slovaci nu-l susţin pe niciunul dintre cei doi politicieni şi 42% au exprimat o preferinţă clară pentru opţiunea privind un alt candidat. Doar 11% dintre respondenţi au exprimat o preferinţă clară pentru Manfred Weber şi doar 9% pentru Frans Timmermans.

Citește și: Alianța USR-PLUS, transformată în afacere de familie! Liderul care și-a inclus mătușa în schemă

Institutul Nezopont subliniază că liderii ţărilor din V4 beneficiază de un mandat puternic la Bruxelles, pe baza rezultatului recentelor alegeri pentru Parlamentul European. De asemenea, niciunul dintre ei nu este legat de niciunul dintre candidaţii principali, adaugă institutul.

Sondajul Institutului Nezopont a fost realizat în perioada 27 mai - 7 iunie în ţările Grupului de la Visegrad, pe un eşantion total de 2.000 de persoane, câte 500 în fiecare ţară.

Citește și: Rareș Bogdan spulberă criticile: Nu înseamnă că voi renunța

Anul acesta sunt în joc cinci funcţii la vârf - preşedinţia Comisiei Europene, a Consiliului European, a Băncii Centrale Europene (BCE) şi a Parlamentului European şi funcţia de şef al diplomaţiei UE - în timp ce alegerile pentru Parlamentul European au produs o configuraţie în care nu s-a format deocamdată o majoritate. În urma alegerilor precedente, în 2014, europarlamentarii au susţinut ferm numirea la preşedinţia Comisiei Europene a celui desemnat de ei - Jean-Claude Juncker, reaminteşte Reuters. De data aceasta, nu se ştie pe cine vor sprijini.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.