Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CEx exploziv la PSD - Viorica Dăncilă, schimbări majore în Guvern după condamnarea lui Dragnea. ALDE îl revocă pe Meleșcanu

Inquam Photos / George Calin
viorica dancila guvern

CEx al PSD se reunește, luni, de la ora 12.00, la Parlament. Președintele partidului Viorica Dăncilă a afirmat că o temă abordată va fi remanierea care vizează opt ministere, printre care și unele de la ALDE. Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că ALDE îl va înlocui pe Teodor Meleșcanu de la MAE.

ALDE se va reuni, tot luni, în ședința Biroului Politic, de la ora 13.00, la Parlament, însă în absența liderului partidului care a anunțat că este în concediu.

Ministrul Sportului, propunere SURPRIZĂ pentru Simona Halep după victoria istorică de la Wimbledon: 'Pentru noi ar fi o mare onoare'

Călin Popescu Tăriceanu a declarat, duminică la Antena 3, că a avut o discuție informală cu cei din ALDE și au decis ca ministrul de Externe Teodor Meleșcanu să fie remaniat. Acesta a precizat că Biroul Politic al formațiunii va decide, luni, și persoana care îi va lua locul acestuia.

Viorica Dăncilă a mai anunțat că, la CEx al PSD de luni, vor fi făcute propuneri și pentru funcțiile de vicepremieri conduse interimar de Ana Birchall și Eugen Teodorovici. Premierul a precizat că după Comitetul Executiv al partidului va avea o discuție și cu președintele Klaus Iohannis.

Apropiatul lui Dragnea rămâne la cârma PSD Teleorman! Adrian Gâdea a stârnit ropote de aplauze când a rostit numele fostului lider / Reacția lui Dăncilă

Surse din PSD au declarat, pentru MEDIAFAX, că vor exista discuții despre o remaniere mai restrânsă, în primă fază.

Astfel, o schimbare ar putea fi făcută la ministerul Educației, condus de Ecaterina Andronescu, potrivit surselor menționate. Alte ministere luate în vizor sunt: Dezvoltarea, unde este Daniel Suciu, care este și vicepremier, Internele - Carmen Dan, Transporturile - Răzvan Cuc și Agricultura - Petre Daea.

Viorica Dăncilă ar dori o remaniere în două etape.

De asemenea, pentru portofoliul Agricultură ar putea fi o variantă actualul secretar de stat Dumitru Daniel Botănoiu sau deputatul PSD Valeriu Steriu.

Senatorul Nicolae Moga este lua în calcul de PSD ca să facă parte din Cabinetul Dăncilă, posibil la Dezvoltare sau Turism, au explicat sursele menționate.

Secretarul general al PSD Mihai Fifor ar vrea și el o funcție în Guvern, au adăugat sursele social-democrate, indiferent de minister. În trecut, acesta a fost ministru al Apărării.

Nemulțumiri în PSD există și față de ministrul Justiției Ana Birchall, interimar ca vicepremier plin la parteneriate strategice, însă care ar putea fi propusă să fie vicepremier plin. Ea ar putea fi totuși schimbată de la Justiție, înlocuitorul luat în considerare fiind Robert Cazanciuc, au spus surse din PSD, pentru MEDIAFAX.

Chestionată dacă există tensiunii sau neînțelegeri între ea și ministrul Justiției Ana Birchall, Viorica Dăncilă a răspuns, vineri, la aniversarea Zilei Naționale a Franței la sediul ambasadei: „Eu am relații foarte bune cu toți miniștrii Cabinetului”.

Cabinetul Dăncilă este format din 27 de ministere, dintre care patru portofolii sunt deținute de ALDE, și anume Externe - Teodor Meleșcanu, Mediu - Grațiela Gavrilescu, Energie - Anton Anton și Ministerul pentru Relația cu Parlamentul - Viorel Ilie.

În principiu, PSD ar putea discuta la CEx și despre înlocuitorul lui Mihai Fifor la șefia Consiliului Național. Liderul PSD Vrancea Marian Oprișan și-ar dori această funcție, au precizat surse din partid.

Un alt subiect de discuție în Comitetul Executiv anunțat de președintele PSD va viza măsurile economice și rectificarea bugetară planificată să aibă loc la finalul lunii.

Discuții în CEx și despre prezidențiabil. Tăriceanu anunță posibilitatea unei alte alianțe, dacă nu va fi candidatul unic al PSD-ALDE

În CEx de luni ar putea fi abordat și subiectul sondajelor de opinie comandate de PSD pentru alegerea prezidențiabilului, precum și pregătirile pentru Congresul din 3 august.

PSD ia în considerare un candidat propriu la prezidențiale, candidat unic PSD-ALDE sau un prezidențiabil din afara partidului. În sondaje sunt introduși cei care și-au anunțat intenția de a candida pentru un mandat la Cotroceni, precum și o întrebare deschisă despre un posibil candidat din exteriorul formațiunii.

Președintele PSD, Viorica Dăncilă, a declarat, la Teleorman, că este foarte important ca organizațiile partidului să susțină candidatul la prezidențiale și că majoritatea filialelor s-au exprimat pentru un candidat din interiorul partidului.

De asemenea, premierul a spus că, în cazul în care PSD îi va solicita să candideze la prezidențiale, va accepta ce spune formațiunea și nu va da înapoi. Ea a menționat însă că opțiunea sa este să meargă în spatele altui candidat.

Până acum și-au anunțat intenția de a candida la prezidențiale președintele executiv al PSD Eugen Teodorovici, secretarul general al PSD Mihai Fifor, deputatul Liviu Pleșoianu, senatorul Șerban Nicolae.

Totodată, Călin Popescu Tăriceanu ar dori să fie candidatul coaliției la alegerile prezidențiale.

De cealaltă, parte, Călin Popescu Tăriceanu a declarat, duminică la Antena 3, că în cazul în care nu va fi decis un candidat comun pentru prezidențiale al PSD-ALDE, atunci partidul pe care îl conduce va căuta o altă formul de alianță, posibil cu Pro România. El a mai spus, întrebat dacă prezidențiabilul ar putea rupe coaliția, că are respect pentru partenerii de guvernare, însă dincolo de orgolii ar trebui ca PSD-ALDE să aibă realism și pragmatism politic.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.