Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CFA România sparge bula artificială de pe piața imobiliară: în marile orașe, prețurile sunt supraevaluate

constructii imobiliare

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut la valoarea de 36,5 puncte. Analiştii financiari estimează o creştere economică de 2,9% şi o inflaţie de 9,5% în următorul an.

”Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut la valoarea de 36,5 puncte. Această situaţie s-a datorat în special scăderii, cu peste 10 puncte a componentei de condiţii curente. Rată anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni a continuat să crească, ajungând la o valoare medie de 9,50%, în condiţiile în care răspunsurile au fost oferite anterior publicării ratei inflaţiei pentru luna mai”, anunţă asociaţia.

În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/leu, 88% dintre participanţii anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală), nefiind înregistrată nicio opinie de apreciere. Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0298 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,1125 lei pentru un euro.

“Pe fondul aversiunii la risc declanşată de invazia Rusiei în Ucraina, precum şi a inflaţiei ridicate, componenta de anticipaţii a indicatorului de încredere macroeconomică al Asociaţiei CFA România şi-a continuat scăderea şi în luna mai, atingând valori similare cu cele atinse la începutul pandemiei corona. Anticipaţiile inflaţioniste au continuat să crească, rata anticipată a inflaţiei atingând un nou maxim istoric al sondajului. În ceea ce priveşte evoluţia ratelor de dobânda, participanţii la sondaj anticipează majorarea ratei de dobânda de politică monetară de către Banca Naţională la cel puţîn 6% în următoarele 12 luni”, afirmă Adrian Codirlasu, CFA, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.

Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2022: valoarea medie a anticipaţiilor a crescut la 6,9%. Evoluţia, în termeni reali a PIB în anul 2022 a crescut la 2,9%.

”Este de remarcat reducerea, în continuare, a ponderii respondenţilor care cred că preţurile proprietăţilor imobiliare rezidenţiale din marile oraşe vor creşte în următoarele 12 luni (8%, cel mai mic nivel din septembrie 2020), concomitent cu majorarea ponderii participanţilor care consideră că preţul va scădea (56%, cea mai mare pondere de la iniţierea sondajului). În acelaşi timp, 72% dintre participanţii la sondaj consideră preţurile proprietăţilor rezidenţiale din principalele oraşe ca fiind supraevaluate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.