Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Cheia deținerii puterii' - legea privind arhiva SIPA - pusă în dezbatere publică: 'Poate avea drept consecinţă şi îmbunătăţirea actului de justiţie'

archive et document

Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică, miercuri, un proiect de lege pentru pentru instituirea unor măsuri referitoare la arhiva fostei Direcţii Generale de Protecţie şi Anticorupţie (DGPA) şi arhiva fostei Direcţii Generale a Penitenciarelor (DGP), informează Agerpres.

Potrivit expunerii de motive postate pe site-ul Ministerului Justiţiei, proiectul de lege are ca obiectiv instituirea unei noi reglementări care să constituie temei legal pentru înfiinţarea a două comisii una pentru inventarierea şi predarea documentelor din arhiva fostei DGPA (denumită anterior SIPA - n.r.) şi una pentru inventarierea şi predarea documentelor din arhiva fostei DGP, care vor beneficia de o componenţă, atribuţii şi competenţe legale clar definite.

"Aceste comisii vor funcţiona pe o durată de un an de la intrarea în vigoare a legii şi vor fi alcătuite din echipe mixte formate, în cazul Comisiei SIPA/DGPA din reprezentanţi al Ministerului Justiţiei, Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, iar în cazul Comisiei DGP şi din reprezentanţi ai Arhivelor Naţionale Române", se arată în documentul citat.

Proiectul de lege mai prevede că activităţile desfăşurate de cele două comisii se vor desfăşura cu respectarea legislaţiei naţionale şi europene privind protecţia şi prelucrarea datelor cu caracter personal.

"Demersul privitor la arhiva SIPA/DGPA este întemeiat pe necesitatea clarificării custodiei şi, respectiv, reglementarea accesului la aceasta, iar demersul referitor la arhiva DGP se justifică prin necesitatea de a contribui la cercetarea ştiinţifică şi asigurarea memoriei colective cu privire la aspectele istorice (...) şi a minimei reparaţii istorice pentru victimele regimului comunist (...). Acest demers se justifică cu atât mai mult cu cât evenimentele din ultima perioadă referitoare la procesele penale împotriva celor care au aplicat tratamente inumane şi degradante persoanelor deţinute în penitenciarele româneşti au arătat că înfăptuirea actului de justiţie se confruntă cu reale dificultăţi privind accesul la informaţiile din arhiva fostei DGP. Pe cale de consecinţă, prezentul demers legislativ poate avea drept consecinţă şi îmbunătăţirea actului de justiţie", se precizează în expunerea de motive.

Referitor la SIPA/DGPA, în document se reaminteşte că, potrivit HG 127/2006, structura se desfiinţa şi o comisie specială, constituită prin ordin al ministrului Justiţiei, urma să inventarieze şi să preia arhivele şi documentele în lucru care urmau a fi ulterior predate, cu avizul conform al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, către Arhivele Naţionale şi către instituţiile din sistemul de apărare, siguranţă naţională şi ordine publică. Prin HG 586/2006, termenul de 90 de zile prevăzut iniţial a fost prorogat până la data de 30 iunie 2006, iar la expirarea acestui nou termen nu a mai fost emis, în termen legal, un alt act normativ de prorogare.

"Întrucât arhiva fostei DGPA se afla sigilată şi fără posibilitatea de fi inventariată şi/sau consultată în lipsa unui temei legal distinct, a fost adoptată Hotărârea Guvernului nr. 410/2017 (...), care prevedea înfiinţarea Comisiei pentru inventarierea şi predarea documentelor din arhiva fostei DGPA (...), organism consultativ, fără personalitate juridică. (...) Comisia avea ca atribuţii inventarierea cu celeritate a documentelor din arhiva DGPA şi predarea, potrivit specificului acestora, instituţiilor competente cu gestionarea acestora, precum şi formularea de propuneri structurii de securitate din cadrul Ministerului Justiţiei privind clasificarea, declasificarea, trecerea la un alt nivel de clasificare sau de secretizare a documentelor inventariate, respectiv distrugerea acestora, conform dispoziţiilor legale", se mai explică în expunerea de motive.

Comisia avea ca sarcină finalizarea activităţilor specifice în termen de cel mult trei ani de la intrarea în vigoare a acesteia, termen care s-a împlinit la pe 9 iunie 2020. În condiţiile în care arhiva nu a fost inventariată în integralitatea ei şi nu a fost predată vreunei instituţii în vederea păstrării, situaţia a devenit similară celei anterioare.

Serviciul Independent pentru Protecţie şi Anticorupţie (SIPA) a fost înfiinţat în 1991, ca structură aflată în subordinea Direcţiei Generale a Penitenciarelor. În 1997, SIPA a trecut în subordinea directă a ministrului Justiţiei, urmând să se ocupe şi de protecţia magistraţilor.

În anul 2004, SIPA s-a transformat în Direcţia Generală de Protecţie şi Anticorupţie (DGPA), care a fost desfiinţată în 2006, în contextul unor suspiciuni privind comiterea de abuzuri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.