Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Chiar și Forțelor Armate SUA le-ar fi foarte greu să treacă prin straturile defensive ruse' - Observațiile unui analist militar care a mers pe front

mediafax.ro
razboi ucraina

Un grup de analiști militari a călătorit recent de-a lungul liniei de front din Ucraina pentru a înțelege de la fața locului dinamica celui mai brutal război terestru din Europa după cel petrecut între 1939 și 1945, iar evaluarea unuia dintre ei trage un semnal de alarmă pentru forțele armate ale Kievului, conform Adevărul.

Franz-Stefan Gady, membru al Institutului pentru Studii Strategice Internaționale și al Centrului pentru Noua Securitate Americană, spune, după vizita efectuată pe linii de front din Zaporojie și Donbass, că ucrainenii suferă din cauza lipsei de coordonare între unități, birocrației, unor lupte interne și continuării „gândirii în stil sovietic”. El remarcă totodată că rușii „opun o rezistență puternică”.

În opinia sa, lipsa înarmării suficiente, în principal cu sisteme cu raze mai lungi de acțiune și mai multe echipamente de deminare, nu este singura explicație pentru progresul slab al contraofensivei, fapt recunoscut de soldați și comandanți ucraineni angajați pe câmpul de luptă.

Gady, care s-a deplasat pe câmpul de luptă împreună cu analiștii militari Konrad Muzyka, Rob Lee și Michael Kofman, și-a făcut publice observațiile pe Twitter.

Potrivit acestuia, războiul din Ucraina se află într-o fază de uzură, cu lupte în mare parte de infanterie (la nivel de echipă, pluton și companie) susținută de artilerie, iar acest aspect înseamnă că progresul se măsoară în metri, nu în kilometri. Forțele mecanizate sunt rareori desfășurate, din cauza lipsei factorilor de manevră, subliniază el.

O altă observație a analistului militar american este că forțele ucrainene încă nu stăpânesc operațiunile cu arme combinate la scară largă, astfel încât operațiunile au loc în cele mai multe cazuri secvențial, nu sincronizat, iar acest lucru constituie principală cauză a progresului lent.

Apărarea rusă

Gady recunoaște problemele puse de câmpurile de mine instalate de ruși, deoarece limitează spațiul de manevră. Dar ucrainenii nu străpund apărarea rusească nu din cauza acestor câmpuri, ci din incapacitatea de a conduce operațiuni combinate și complexe, la scară largă, adaugă el. Lipsa unei abordări cuprinzătoare a armelor combinate face forțele ucrainene mai vulnerabile la rachetele antitanc și artileria rusească, insistă analistul militar american.

Caracterul contraofensivei se va schimba probabil doar dacă va exista o abordare mai sistematică a străpungerii apărării rusești, provocând o degradare severă a moralului soldaților lui Putin. În caz contrar, vom asista în continuare la un război sângeros de uzură alimentat cu unități de rezervă, atrage atenția Gady.

„Dar chiar și Forțelor Armate ale Statelor Unite le-ar fi foarte greu să treacă prin straturile defensive (create de ruși în estul și sudul Ucrainei, n. red.), deoarece nicio armată occidentală nu are în prezent vreo experiență” în acest sens, conchide el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.