Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China a amânat lansarea unei misiuni de aprovizionare către primul modul al staţiei sale spaţiale

NASA
Statia Spatiala Internationala, ISS

China a amânat din motive tehnice lansarea, prevăzută pentru joi, a unui vehicul spaţial de tip cargo transportând echipament pentru primul modul al staţiei sale spaţiale în curs de asamblare, informează Xinhua şi AFP, potrivit agerpres.ro.

Agenţia spaţială chineză pentru zboruri cu echipaj uman (CMSA) nu a oferit alte detalii, precizând doar că o nouă dată de lansare va fi ''decisă ulterior'', potrivit Xinhua.

Lansarea vehiculului cargo ar fi avut loc la câteva zile după ce China a reuşit să plaseze pe Marte roverul Zhurong, care a trimis miercuri pe Terra prima sa fotografie realizată pe "Planeta Roşie".

China a investit miliarde de euro în programul său spaţial pentru a-i ajunge din urmă pe cei doi pioneri în domeniu - Rusia şi Statele Unite - prin proiecte ambiţioase pentru orbita terestră şi plasând vehicule fără echipaj uman pe Lună şi Marte.

Ţara asiatică a fost totodată criticată de Statele Unite şi de numeroşi experţi pentru o încălcare a regulilor explorării spaţiale cu consecinţe potenţial periculoase atunci când un fragment de mari dimensiuni dintr-o rachetă a căzut recent pe Terra după ce plasase pe orbită modulul principal al viitoarei staţii spaţiale chineze.

Potrivit planului misiunii amânate, vehiculul cargo Tianzhou-2 urma să fie propulsat de un lansator din gama Long March 7, care cântăreşte 14 tone, transportând la bord echipament esenţial precum alimente şi combinezoane destinate ieşirilor în spaţiu.

Pentru asamblarea staţiei spaţiale chineze, denumită Tiangong (''Palat Celest''), va fi nevoie de zece misiuni în total.

Hao Chun, directorul Biroului de inginerie pentru zboruri cu echipaj uman, a explicat că asamblarea avanpostului orbital a intrat într-o ''fază critică''.

Specialiştii preconizează că viitoarea staţie spaţială chineză va avea o durată de viaţă cuprinsă între 10 şi 15 ani.

Odată cu posibila scoatere din uz a Staţiei Spaţiale Internaţionale după 2028, staţia chineză ar putea deveni singurul avanpost care găzduieşte echipaj uman de pe orbita terestră.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.