Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China a dezvoltat un prototip de mini-elicopter pentru misiuni pe Marte

news.cgtn.com
marte univers spatiu terra planeta

China a dezvoltat un prototip de mini-elicopter pentru activităţi de monitorizare în cadrul viitoarelor misiuni pe Marte, a anunţat agenţia spaţială chineză miercuri, la câteva luni după ce ţara a reuşit asolizarea istorică a unui rover robotizat pe suprafaţa "Planetei roşii", informează Reuters.

Prototipul are un aspect similar cu cel al mini-elicopterului robotizat Ingenuity, dezvoltat de agenţia spaţială americană NASA pentru misiunea sa Perseverance din acest an, potrivit unei fotografii publicate miercuri pe pagina de internet a Centrului Naţional de Ştiinţe Spaţiale din China.

Agenţia a indicat că elicopterul ar putea fi un instrument utilizat în cadrul următoarelor misiuni chineze de explorare a planetei Marte, despre care nu a oferit detalii, potrivit Agerpres.ro.

China a realizat asolizarea pe Marte a unui rover robotizat controlat de la distanţă în luna mai a acestui an, în prima sa misiune pe această planetă, devenind a doua ţară după Statele Unite care a reuşit această performanţă. Cel mai avansat rover al NASA, Perseverance, a asolizat pe ''Planeta roşie'' în februarie.

Ingenuity a realizat zborul inaugural în luna aprilie, ridicându-se la aproximativ 3 metri deasupra solului marţian, devenind astfel primul aparat de zbor construit de om care zboară în atmosfera unei alte planete.

Provocarea pentru Ingenuity, care are o greutate de 1,8 kg, este atmosfera rarefiată de pe Marte (1% din densitatea atmosferei terestre).

Pentru a compensa lipsa ascensiunii aerodinamice, inginerii NASA au echipat mini-elicopterul Ingenuity cu elice mai mari - 1,2 metri lungime - care se rotesc mai repede decât ar fi necesar pe Pământ pentru un aparat de zbor de dimensiunile sale.

Ca şi Ingenuity, prototipul chinezesc dispune de două elice, o bază pentru senzor şi cameră şi patru picioare subţiri. Însă, nu dispune de un panou solar în partea de sus, ca Ingenuity, după cum reiese din fotografia publicată.

Ingenuity a realizat peste zece misiuni începând din aprilie, acoperind o distanţă totală de peste 2 km, cu un timp total de zbor de aproximativ 20 de minute.

China intenţionează să realizeze prima misiune cu echipaj uman pe Marte în anul 2033.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.