Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China a făcut publice primele imagini panoramice cu partea nevăzută a Lunii: Imaginile au fost realizate de sonda Chang'e-4

Andrei Zota
super luna

China a făcut publice primele imagini panoramice de pe partea ascunsă a Lunii, realizate de sonda Chang'e-4, care a ajuns pe satelitul natural al Terrei la începutul acestei luni, potrivit The Telegraph, potrivit mediafax.

Citește și: S-a aflat! Cine e, de fapt, românul care a realizat din ‘umbră’ discursul lui Donald Tusk

Agenția spațială chineză a publicat imagini panoramice la 360 de grade realizate de camera video instalată pe sonda Chang’e 4, care arată o suprafață gri și plină de cratere a Lunii.

Imaginile au fost transmise prin intermediul satelitului Queqiao și vor permite cercetătorilor să realizeze o analiză preliminară a zonei unde a fost plasată sonda, potrivit presei chineze.

Sonda lunară Chang'e-4 - numită astfel după zeița Lunii în mitologia chinezească - a fost lansată, cu ajutorul unei rachete Long March-3B, în decembrie, de la baza spațială Xichang, din sud-vestul Chinei.

Chang'e-4 a ajuns pe 3 ianuarie pe partea nevăzută a Lunii - iar China a devenit astfel prima țară din lume care a reușit o asemenea performanță - și a trimis la momentul respectiv o primă imagine satelitului Queqiao, care asigură comunicarea cu centrul de comandă de pe Terra, a anunțat Agenția spațială chineză.

După aselenizare, Chang’e 4 a eliberat un rover, Yutu 2, care are ca scop explorarea suprafeței Lunii.

Guvernul de la Beijing investește miliarde de dolari în programul său spațial, având în plan lansarea unei stații spațiale cu echipaj uman până în 2022, dar și trimiterea de astronauți pe Lună.

Chang'e-4 este a doua sondă spațială trimisă de China pe Lună, după roverul Yutu (Iepurele de jad), care a aselenizat în 2013.

Spre deosebire de fața vizibilă a Lunii, care are multe zone netede, partea ascunsă a satelitului natural al Pământului este dominată de formațiuni muntoase și cratere.

Chang'e-4 va efectua șase experimente concepute de cercetătorii chinezi și patru străine, inclusiv studii privind radiofrecvența joasă, care au ca scop rezolvarea problemelor legate de comunicare cu partea ascunsă a satelitului. De asemenea, sonda va efectua teste privind radiațiile și structura minerală, potrivit agenției de stat Xinhua, care citează conducerea Agenției spațiale din China.

În 1959, Uniunea Sovietică a fost prima țară care a obținut primele imagini cu partea nevăzută a Lunii.

China a pregătit această misiune, una foarte dificilă din punct de vedere tehnologic, timp de mai mulți ani. Una dintre provocările majore a fost sistemul de comunicații, rezolvată de China prin lansarea, în mai 2018, a satelitului Queqiao pe orbita Lunii, acesta acționând ca intermediar între satelit și Terra.

De asemenea, instrumentele cu care este dotată sonda au fost concepute astfel încât să reziste fluctuațiilor de temperatură mari între noaptea lunară - minus 173 de grade Celsius - și zi - 127 de grade Celsius.

Guvernul de la Beijing plănuiește să lanseze o altă sondă lunară, Chang'e-5, spre sfârșitul acestui an, pentru a colecta mostre și a le trimite pe Terra.

Totodată, între marile ambiții spațiale ale Chinei se numără un lansator reutilizabil, până în 2021, o bază lunară și un rover marțian.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.