Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China AMENINȚĂ India, după tensiunile dintre cele două țări, din zona Himalaya: 'Putem învinge orice INVAZIE'

www.idrw.org
China India

China este pregătită să învingă orice potenţial invadator, a declarat marţi preşedintele chinez Xi Jinping, într-un moment în care între ţara sa şi India există tensiuni la frontieră în zona Himalaya, potrivit AFP.

"Poporul chinez iubeşte pacea. Noi nu vom urmări niciodată agresiunea şi nici expansiunea, dar suntem încrezători că putem învinge orice invazie", a declarat Xi într-un discurs solemn cu ocazia celei de-a 90-a aniversări de la fondarea Armatei Populare.

Citește și: CUTREMUR la Casa Albă: Trump şi-a concediat după doar 10 zile directorul de comunicare

"Nu vom lăsa niciodată niciun popor, organizaţie sau partid politic să separe vreo parte de oriunde din teritoriul chinez", a avertizat el, în cadrul ceremoniei din Palatul Poporului cu vedere spre Piaţa Tiananmen din Beijing.

"Nimeni nu trebuie să se aştepte că noi vom înghiţi un fruct amar care ar afecta interesele suveranităţii noastre, securităţii noastre sau a dezvoltării noastre", a subliniat el, conform Agerpres.

Aceste declaraţii intervin în timp ce tensiunile persistă între armatele chineză şi indiană de peste o lună într-o zonă frontalieră contestată, pe un platou himalayan strategic situat la vest de Bhutan.

New Delhi a desfăşurat trupe pentru a întrerupe construirea de către China a unui drum care - potrivit Indiei - aduce atingere integrităţii sale teritoriale. Beijingul consideră că acest sector îi aparţine şi cere plecarea trupelor indiene. Cele două mari puteri asiatice s-au confruntat într-un scurt conflict frontalier în 1962.

Beijingul are probleme, de asemenea, cu ţările riverane Mării Chinei de Sud, a cărei suveranitate o revendică aproape în întregime.

Citește și: SCANDAL diplomatic la Moscova: Ambasada SUA acuză că i s-a interzis accesul la o 'dacia'

China revendică de asemenea suveranitatea asupra Taiwanului, guvernat separat de continent de la fuga guvernului naţionalist chinez din insulă în 1949. Beijing îşi rezervă dreptul de a folosi forţa dacă insula îşi proclamă independenţa în mod oficial.

Regimul comunist a avertizat în ultimele luni oponenţii săi din Hong Kong împotriva oricărei veleităţi de independenţă a fostei colonii britanice, restituită Chinei în 1997.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.