Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China construiește o bază pentru poliţia din Tadjikistan în apropierea frontierei fostei republici sovietice cu Afganistan

blacknews.ro
Kârgâzstan Tadjikistan

China va construi o bază pentru poliţia din Tadjikistan în apropierea frontierei fostei republici sovietice cu Afganistan, a indicat joi un înalt responsabil, pe fondul îngrijorărilor de securitate după revenirea la putere a talibanilor la Kabul, transmite AFP.

Camera inferioară a parlamentului de la Duşanbe a aprobat această construcţie în districtul Işkaşim, în regiunea Gorno-Badahşan, la frontiera cu Afganistan, a declarat pentru AFP o sursă parlamentară, sub rezerva anonimatului.

Potrivit acesteia, 'construcţia va fi finanţată integral de partea chineză' şi, după finalizare, 'va fi transferată' forţelor de poliţie din Tadjikistan.

China a pus la dispoziţie 7,3 milioane de euro în acest scop, a mai indicat sursa.

Beijingul nu a confirmat deocamdată construcţia acestei baze. Întrebat joi de presă despre acest subiect, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze, Wang Wenbin, a afirmat că 'nu este la curent'.

După revenirea la putere a talibanilor în august în Afganistan, ţările din regiune se tem de un vid de securitate care ar putea favoriza ascensiunea unor grupări jihadiste, potrivit Agerpres.ro.

În timp ce unele state din Asia Centrală au început un dialog cu talibanii, Tadjikistanul refuză orice contact cu aceştia.

Preşedintele tadjic, Emomali Rakhmon, şi-a arătat de mai multe ori îngrijorarea faţă de înmulţirea 'grupărilor teroriste' la frontiera ţării, iar luna trecută a chemat la crearea 'unei centuri de securitate fiabile în jurul Afganistanului'.

Tadjikistan, fostă republică sovietică cu 9,5 milioane de locuitori, a primit ajutor financiar din partea SUA şi a Chinei pentru a-şi securiza frontiera de 1.357 km cu Afganistanul vecin.

Tadjikistan găzduieşte o importantă bază militară rusă şi a efectuat recente manevre cu Moscova la frontiera afgană.

China are, la rândul său, o mică frontieră cu Afganistan, dar este îngrijorată mai ales de infiltrarea din Tadjikistan a unor elemente extremiste în regiunea sa nord-vestică Xinjiang.

Potrivit presei, China dispune de o bază militară comună cu Tadjikistan în Gorno-Badahşan, regiune de frontieră şi cu Xinjiang.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.