Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China DĂ FLIT crizei din energie și gaze: RECORD de panouri fotovoltaice instalate pe locuințe

panouri fotovoltaice

China a instalat anul trecut un număr record de panouri fotovoltaice pe acoperişurile locuinţelor, în condiţiile în care creşterea din zonele rezidenţiale a depăşit capacităţile instalate în parcurile fotovoltaice, transmite Bloomberg. Din panourile fotovoltaice cu o capacitate totală de 51 de Gigawaţi instalate în 2021, mai mult de jumătate (sau 29 de Gigawaţi) au reprezentat panourile fotovoltaice instalate pe acoperişurile locuinţelor, potrivit datelor furnizate de organismul oficial National Energy Administration (NEA).

Potrivit NEA, China are acum instalate pe acoperişurile locuinţelor panouri fotovoltaice cu o capacitate de 108 de Gigawaţi, mai mult decât în orice altă ţară a lumii. Majoritatea capacităţilor suplimentare au fost instalate în trimestrul patru al anului trecut, când dezvoltatorii s-au grăbit să respecte termenul limită până la care se acordau subvenţii.

În paralel însă, deschiderea de noi parcuri fotovoltaice de mari dimensiuni a fost afectată de costurile mari şi întârzierile întâmpinate de aceste proiecte. Principalul grup reprezentantiv al industriei chineze estima la începutul anului trecut că în 2021 ar putea fi instalate parcuri fotovoltaice cu o capacitate de 65 de Gigawaţi, dar ulterior a fost nevoit să îşi revizuiască estimările. Experţii se aşteaptă ca în 2022 creşterea instalaţiilor fotovoltaice să se accelereze până la peste 75 de Gigawaţi, ceea ce ar însemna un nou record istoric. Expansiunea energiei fotovoltaice va fi stimulată de crearea unor mari hub-uri de energie curată în interiorul ţării precum şi de sprijinul guvernului de la Beijing pentru instalarea de panouri fotovoltaice în sectorul rezidenţial.

Cu toate acestea, China este mai dependentă ca niciodată de combustibili fosili. Anul trecut ponderea ocupată de cărbune şi gaze naturale în producţia de electricitate a rămas blocată la 71%, la fel ca şi în 2020. În pofida progreselor realizate în extinderea energiei curate, creşterea economiei chineze a însemnat că a fost nevoie de o mai mare producţie de electricitate, generată de toate sursele de energie, pentru a menţine lumina aprinsă. Iar cărbunele, cel mai poluant combustibil, este în continuare principala sursă de energie a Chinei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.