Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China denunță americanii pentru 'mentalitatea Războiului Rece': 'Mike Pompeo a făcut acuzaţii nefondate'

Xinhua
China parlament

Ministerul de Externe chinez a declarat vineri că discursul din ajun referitor la China al secretarului de stat al SUA Mike Pompeo ignoră realitatea şi este plin de prejudecăţi ideologice, relatează dpa şi Reuters, informează Agerpres.

Citește și: Studiu șocant: S-a descoperit că există riscul mai mare de a lua COVID-19 acasă, decât de la străini

China a cerut Statelor Unite să renunţe la "mentalitatea Războiului Rece", a declarat Wang Wenbin, un purtător de cuvânt al ministerului, într-un briefing de presă la Beijing.

Într-un discurs rostit joi, Pompeo a spus că Washingtonul şi aliaţii săi ar trebui să folosească "moduri mai creative şi mai asertive" pentru a forţa Partidul Comunist Chinez să-şi schimbe abordarea, numind aceasta "misiunea timpului nostru".

Printre altele, purtătorul de cuvânt al MAE chinez l-a criticat pe secretarul de stat american pentru "conturarea unor minciuni politice despre China", după ce acesta a acuzat Beijingul că operează "lagăre de concentrare" în provincia Xinjiang (vest).

"Pompeo a ţinut un discurs în care a lansat un atac maliţios împotriva Partidului Comunist Chinez şi sistemului social al Chinei şi a făcut acuzaţii nefondate împotriva politicii interne şi internaţionale a Chinei", a declarat reporterilor Wang Wenbin, citat de dpa.

Wang a spus că Beijingului i-a atras atenţia în mod deosebit alegerea locaţiei pentru discursul lui Pompeo, Biblioteca Prezidenţială Richard Nixon din California.

Nixon, pe care Wang l-a numit "spărgător de gheaţă", este binecunoscut în China după ce i-a vizitat pe celebri lideri comunişti Mao Tze-dun şi Zhou Enlai în 1972 şi a restabilit relaţiile diplomatice.

Wang i-a acuzat pe politicienii americani contemporani că provoacă în mod deliberat "dispute ideologice" pentru "a abate atenţia publicului american calomniind şi suprimând China".

În discursul său de joi, Pompeo a acuzat de asemenea China că "ne lasă fără proprietate intelectuală valoroasă şi secrete comerciale."

El a susţinut că Beijingul lasă Statele Unite fără locuri de muncă şi foloseşte practici ale "muncii în sclavie".

"Am întâlnit etnici uiguri şi kazahi care au scăpat din lagărele de concentrare din Xinjiang", a spus Pompeo, referindu-se la ceea ce China descrie ca "tabere de reeducare" pentru a contracara presupuse ideologii teroriste în rândul minorităţilor etnice.

Criticile lui Pompeo intervin în timp ce grupuri internaţionale pentru apărarea drepturilor omului au cerut companiilor de îmbrăcăminte, inclusiv Adidas, Amazon şi Zara, să pună capăt legăturilor cu furnizorii ce operează în Xinjiang din cauza acuzaţiilor privind munca forţată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.