Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Calul Troian al Chinei în Europa: țara care este datoare vândută intereselor chinezești

cal troian

Calul Troian al Chinei în Europa: țara care este datoare vândută intereselor chinezești

În ultimii zece ani datoria Serbiei față de China a crescut de 12 ori, de la 305 milioane de euro la 3,7 miliarde de euro – arată datele Băncii Naționale a Serbiei (NBS), citată de postul de Radio Europa Liberă, informează BETA, potrivit Rador.

"De la început, din cauza lipsei transparenței, aceste credite luate pentru proiecte de infrastructură se află sub lupa Uniunii Europene" – comentează Europa Liberă. Cele mai multe împrumuturi au fost acordate de Banca de Export-Import a Chinei, iar potrivit NBS datoria față de China reprezintă 8,4% din datoria publică a Serbiei. Se amintește că din 2012, când Serbia a primit statutul de stat candidat la Uniunea Europeană, cel mai mare investitor și cel mai important partener de comerț exterior al Serbiei este UE, iar datele de pe site-ul Administrației pentru achiziții publice arată că datoria Serbiei față de Banca Europeană de Investiții era la 31 mai 2023 de 1,8 miliarde euro, de două ori mai mică decât datoria față de China.

Potrivit aceluiași site, datoria Serbiei față de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare este de 435 milioane de euro, iar față de Banca germană de Dezvoltare de 174 milioane de euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.